Reinier HONIG

Geboortedatum: 28 oktober 1983
Geboorteland: Nederland

Precies een week geleden won Reinier Honig in Berlijn bij de aldaar gehouden Europese kampioenschappen zilver bij het onderdeel stayeren. Deze wat uit het zicht verdwenen wielerdiscipline leidt dankzij Honig en nog wat enthousiastelingen een sluimerend bestaan. Vanaf 1995 is deze discipline namelijk uitgesloten van de wereldkampioenschappen baanwielrennen.
Dat kwam deels door de grote invloed die de gangmakers hadden op de uitslagen. Het was ‘verdeel en heers’ wat de heren bedreven niet vermoedend dat ze hun eigen glazen aan het ingooien waren. De renners stonden hier doorgaans buiten en begrepen vaak de strijdwijze van hun gangmaker niet.
Puur uit liefde voor dit mooie en zeer oude wieleronderdeel bleven er wedstrijden georganiseerd worden. In Duitsland, maar ook in Nederland, waar op de baan in Alkmaar regelmatig stayerwedstrijden werden georganiseerd.
Met veelal regionale deelnemers, zoals de jarige van vandaag, Reinier Honig uit Heemskerk. We kennen Reinier natuurlijk in de eerste plaats als wegrenner, waar hij voor diverse ploegen heeft uitgereden, maar weinig potten heeft gebroken.
Zijn grote kracht was werken voor de ploeg en daar werd hij bij Vacansoleil (2009), de Italiaanse ploeg Acqua & Sapone (2010), Landbouwkrediet (2011-2012), Crelan-Euphony (2013), Team Vorarlberg (2014) en Team Roompot (2015-2016) ook zeer voor gewaardeerd.
Veel persoonlijke successen waren er in die jaren niet te noteren, al stond hij in 2011 wel als derde op het erepodium bij het Nederlands kampioenschap voor profs op de weg. Naast kampioen Pim Ligthart en de als tweede gefinishte Bram Tankink.
Het meest bekend is Reinier dan ook vanwege zijn succesvolle stayeruitstapjes. Maar dat is niet zonder problemen verlopen, want hij moest bij het EK in Berlijn zijn reis- en verblijfskosten zelf betalen.
Het argument van de KNWU is dat stayeren geen Olympische sport is en ze dus de kosten van Nederlandse deelnemers aan internationale toernooien niet hoeven te betalen. Of meneer Honig zelf maar de portemonnee wilde trekken.
Daar voelde Reinier als beroepsrenner in de marge begrijpelijkerwijs niet zoveel voor, dus startte hij een crowdfunding actie. Binnen een dag had hij het benodigde geld bij elkaar en gemotiveerd door de gulle gevers reed hij op fantastische wijze naar het zilver achter gangmaker Jos Pronk.
Winnaar en Europees kampioen werd de Duitser Schiewer en een andere Duitser Schafer completeerde het supertrio op het podium. De tweede Nederlander Patrick Kos eindigde als vijfde achter gangmaker Jan-Willem Fack. Laten we hopen dat dit boeiende onderdeel van de wielersport weer volop in de aandacht komt en het Motoren in de baan weer volop zal klinken.
Als een verjaarscadeau voor Reinier Honig die vandaag zijn 34ste verjaardag viert.

28-10-2017