Reginald HARRIS

Geboortedatum: 1 maart 1920
Geboorteland: Groot-Brittannië
Overleden op: † 22.06.1992

‘In 1948 kregen we een nieuwe jongen in ons sprinterskorps. Hij was iets minder arm dan Job. Want volgens het Bijbelverhaal bezat Job helemaal niets en deze knaap had tenminste nog een fiets, een racefiets.’
Dit schreef Jan Derksen in 1960 in zijn boekje Met banddikte, en hij doelde daarmee op Reg Harris, de rossige en besproete Brit die zijn raceschoentjes droeg als waren het rijlaarzen en op de fiets de baan inspecteerde als zat hij op een edel ros.
Hij droomde – volgens Derksen – permanent van een groot landgoed met een stoeterij vol renpaarden. Veel mensen schijnen van die dromen te hebben maar The Lord, zoals zijn collega's hem noemden, maakte ze in slechts tien jaar volledig waar.
Zijn landgoed lag nabij Willemslow in de omgeving van Manchester. Harris was in zijn tijd een superieure baansprinter, die niets anders kon.
Hij heeft nooit een zesdaagse gereden of een omnium, hij kon alleen maar sprinten. Maar dat kon hij dan ook als geen ander. Hij werd vijf keer wereldkampioen, één maal bij de amateurs en vier keer bij de profs.
Hij beschikte over een zogeheten dubbele sprint en dat betekent dat hij nog een versnelling in huis had als hij met zijn tegenstander in de laatste honderd meter op volle snelheid lag.
Dan zag je hem die jump maken en zo van de concurrentie weg schieten. In matches à trois of meer wisten routiniers als Van Vliet, Derksen, Maspes en Plattner wel raad met hem, maar in een match à deux was hij vrijwel onklopbaar.
Hij stopte op het hoogtepunt van zijn roem om zijn landgoed te gaan beheren. Maar toen hij daar jaren van genoten had maakte hij begin zeventiger jaren nog een comeback. Dat had hij niet moeten doen.
Bij gebrek aan serieuze tegenstand werd hij als vijftig-plusser nog wel twee keer kampioen van Engeland, maar aan het WK waagde hij zich niet meer. The Lord wist altijd precies wat hij wel en wat hij niet moest doen. Lord Reginald from Willemslow overleed vandaag precies 24 jaar geleden.

22-06-2016