Raymond POULIDOR

Geboortedatum: 15 april 1936
Geboorteland: Frankrijk

Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de twee Nederlandse Tourwinnaars, hebben allebei met hem te maken gemaakt. Met Raymond Poulidor, de meest populaire Franse renner aller tijden. Iedereen die ooit in het land van Marianne op de racefiets heeft rondgereden kent de aanmoedigingen.
‘Vas-y Poupou?’ en ‘Allez Poupou!’. Ik heb het meerdere keren moeten horen, in de Alpen, in Picardië, in de Charente en de l’Herault. 'Vas-y Poupou?’, terwijl je bij wijze van spreken niet eens meer wist hoe je heette.
Qua talent was Raymond Poulidor een enorme klasbak. Grandioos klimmer en begenadigd tijdrijder. Hij had vijf keer de Tour moeten winnen in de periode tussen Anquetil en Merckx. Het is er niet van gekomen.
De laatste victorie van Maître Jacques had op zijn naam moeten staan en hij had ook de Tours van Gimondi, Aimar, Pingeon en Janssen moeten winnen, want hij was de beste in die jaren. Maar de beste zijn is niet altijd de beste worden.
Er ontbrak het een en ander in de bagage van Poupou. Hij was gewoon geen winnaarstype. Het ontbrak hem aan eerzucht, gogme, het vermogen de koers te lezen en geluk. Je hoeft overigens niet per se geluk te hebben, als je maar geen pech hebt.
En pech had de brave Raymond regelmatig. ‘Als er een valpartij was, dan lag hij erbij’, vertelde Jan Janssen me eens. En daar reed hij dan weer, met een tulband van verband om zijn kop met eruit sijpelend bloed.
Poulidor heeft het deels aan zichzelf te wijten, want hij was hondstrouw. Bijvoorbeeld aan Antonin Magne, de intelligente, maar o zo ouderwetse ploegleider die qua opvattingen nog in de jaren dertig leefde, terwijl de rest van het peloton lichtjaren vooruit was.
Pas onder Louis Caput kreeg hij met andere denkbeelden te maken, maar toen was hij al op leeftijd en deed hij een stapje zijwaarts voor zijn kopman Joop Zoetemelk. Joop is onophoudelijk de eeuwige tweede genoemd, maar de renner die die naam echt toekwam was Raymond Poulidor.
Ik heb hem in 2005 eens mogen interviewen en ik vond het een heel aardige, lieve man en iedereen die als fietstoerist in Frankrijk rondpeddelt zou trots moeten zijn als hij met ‘Allez Poupou!’ wordt nageroepen.
Raymond Poulidor viert vandaag zijn 82ste verjaardag. Hetzij in zijn woonplaats Saint-Leonard-Noblat in de buurt van Limoges, hetzij in Kapellen in België waar zijn dochter Corinne met haar man Adrie en de zonen David en Mathieu woont.

15-04-2018