Raymond MASTROTTO

Geboortedatum: 1 november 1934
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 11.03.1984

Ze noemden hem De Stier van Nay en wie naar die vierkante kop kijkt, kan zich daar iets bij voorstellen. Raymond Mastrotto was een gedrongen, sterke man met wie je geen ruzie moest krijgen.

Hij was tussen 1958 en 1967 tien jaar beroepsrenner en zijn wedstrijd was de Dauphiné Libéré, de zware etappekoers die hij in 1962 won en waarin hij drie keer tweede werd.

In de Tour de France kon hij goed meekomen, al had hij de pech dat hij moest knechten voor de in die jaren ongenaakbare Jacques Anquetil.

Hij reed de Tour acht keer en een zesde plaats in 1960 was zijn beste prestatie. Hij won in 1967 een etappe als lid van een ploeg, die zich de Coqs de France noemde.

Er werd dat jaar, nadat er vijf jaar met de commerciële merkenformule was gereden, weer met landenploegen van start gegaan en behalve de Franse nationale ploeg waren er nog les Bleuets en les Coqs.

De ploeg van Mastrotto bestond uit bekende Franse renners in hun nadagen, zoals Henri Anglade, Georges Groussard en Jean-Claude Lebaube.

Mastrotto liet in de zeventiende etappe van Luchon naar zijn woonplaats Pau nog eens zien dat hij een stukje kon klimmen.
Na zijn afscheid werd Mastrotto taxichauffeur in Pau en daar zal hij nog menigmaal naar een aankomst van de Tour hebben gekeken, want die stad is vrijwel elk jaar etappeplaats.

Tijdens een fietstochtje werd hij tijdens het beklimmen van de Col de Lataron onwel en hij viel van zijn fiets. Een langskomende automobilist vond het ontzielde lichaam van de Stier van Nay.

Dat was vandaag precies 33 jaar geleden. Raymond Mastrotto werd maar 49 jaar.

11-03-2017