Raymond LOUVIOT

Geboortedatum: 17 december 1908
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 14.05.1969

Raymond Louviot was in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw een sterke coureur die maar liefst negentien jaar beroepsrenner was.
Hij blonk vooral uit in tijdritten, maar met een aardige sprint in de benen heeft hij ook menige wegkoers gewonnen, zoals het kampioenschap van zijn land in 1934.
Hij was ook een aantal malen present in de Tour de France. Niet om de ronde te winnen, want daarvoor kwam hij in de bergen tekort, maar om, als het even kon, een rit te winnen.
Hij slaagde daar twee maal in en verder pakte hij ieder jaar zijn prijsjes. In de oorlogsjaren stond zijn carrière op een laag pitje, maar na de oorlog was hij als renner nog net zo sterk en gevaarlijk als ervoor.
Een degelijke profcarrière zonder veel uitschieters. Na zijn fietsloopbaan was het lange tijd stil rond hem, maar toen de extra-sportieve ploegen hun opwachting maakten was hij er ineens weer.
Als ploegleider, want hij behoorde tot de generatie met Rafaël Geminiani, Gaston Plaud en Maurice De Muer, mannen die op een psychologische wijze hun renners benaderden. Zij boekten daar successen mee.
Louviot beleefde zijn gloriejaren als tweede man met de ploegen van Jacques Anquetil. In 1969 werd in Frankrijk het reclame maken voor alcoholische producten bij de wet verboden, waardoor nogal wat sponsors het veld moesten ruimen.
Het Franse ballpointmerk BIC, van de goedkope maar vermaarde kluifpennen, was in die tijd sponsor van de ploeg rond de Spanjaard Luis Ocaña. BIC nam de hele ploeg van het biermerk Pelforth over. Inclusief Tourwinnaar Jan Janssen.
Zo ontstond een megaploeg met bijna veertig renners, waarvan Geminiani manager werd, Louviot eerste ploegleider en De Muer tweede. Die situatie heeft niet lang geduurd want op weg naar Duinkerke voor de bekende vierdaagse van die naam verongelukte Louviot dodelijk.
Dat was op 14 mei 1969. Raymond Louviot werd zestig jaar en vijf maanden.

17-12-2017