Raoul REMY

Geboortedatum: 25 oktober 1919
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 22.09.2002

Toen Jan Janssen me in een interview eens vertelde dat zijn eerste fiets een Remy was, dacht ik dat het een Franse fiets zou zijn vernoemd naar Raoul Remy, een van de betere Franse renners van net na de Tweede Wereldoorlog.
Veel renners van vroeger zijn na hun carrière een fietsenfabriek begonnen, zoals Janssen zelf en ook Eddy Merckx. Andere beroemde renners verkochten hun naam aan een fietsenmaker, en ook daar zijn voorbeelden van.
Het was dus niet zo gek wat ik dacht tot ik er achter kwam dat Remy de naam was van een bekende framebouwer uit West-Brabant met de naam René Wouters. Raoul Remy had daar dus niets mee te maken.
Raoul Remy startte negen keer in de Tour de France. Hij reed er zes uit en zijn beste klassering was 23ste in 1948. Hij won twee etappes en reed meestal in een regionale ploeg, zoals toen gebruikelijk was.
Voor het tijdperk van de merkenploegen aanbrak in 1962 was er altijd een nationale Franse formatie en dan zo’n stuk of vijf à zes regionale ploegen.
Afkomstig uit Marseille reed Remy meestal voor de Zuid-Oost ploeg, maar in de grote jaren van Louison Bobet werd hij uitverkoren om de Bretonse bakkerszoon als knecht te dienen.
In zijn dertienjarige profcarrière won hij zelf ook wel het een en ander. Behalve zijn twee ritoverwinningen in de Tour won hij ook diverse etappes in kleinere rondritten zoals Parijs-Nice en de Dauphiné Liberé.
Hij won verder nog rittenkoersen als het Circuit de l’Indre, de Grand Prix de Guelma en de Tour du Vaucluse. Raoul Remy was dus een degelijke ronderenner die waarschijnlijk van alles een beetje kon.
Behalve een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik in 1953 kom ik zijn naam niet tegen in de uitslagen van klassiekers. Hij heeft getuige zijn erelijst ook maar hoogst zelden buiten Frankrijk gekoerst.
Raoul Remy overleed op 22 september 2002 op 83-jarige leeftijd.

25-10-2017