Ramon SINKELDAM

Geboortedatum: 9 februari 1989
Geboorteland: Nederland

Het is nog maar een paar weken geleden toen zich nabij de Spaanse badplaats Calpe aan de Costa Blanca een drama voltrok. Een drama dat voor de Giant Alpecin ploeg desastreus had kunnen aflopen. Een deel van de renners van de Duitse formatie met een grote Nederlandse inbreng was er aan het trainen toen een auto frontaal op ze inreed.
Op de verkeerde weghelft rijdend was de auto een projectiel geworden dat vol op het groepje inreed. Het had zo maar gekund, maar gelukkig liep het voor geen van de renners fataal af. In het ziekenhuis werd de inventaris opgemaakt. Botbreuken bij vijf van de getroffen renners, bij wie John Degenkolb, de belangrijkste kopman voor de voorjaarsklassiekers.
Bij onze landgenoot Ramon Sinkeldam, de jarige van vandaag, viel de schade op het eerste gezicht reuze mee. Bulten en schrammen, natuurlijk, waarvan er enkele gehecht moesten worden. Verder wat losse tanden in de onderkaak, was de diagnose van de kaakchirurg, die er opgewekt aan toevoegde: “met een paar dagen kan je weer fietsen.”
Daarna werd zijn rug bekeken en toen bleek de Zaankanter toch een gebroken schouderblad te hebben. Er hoefde niet geopereerd te worden, maar de genezing gaat aanmerkelijk langer duren dan een paar dagen. De kans dat Ramon de voorjaarsklassiekers gaat halen is klein, uiterst klein.
Ramon Sinkeldam was in juli vorig jaar in Utrecht een van de vier Nederlandse debutanten in de Tour de France en de enige van dat kwartet die Parijs niet haalde. Buikloop betekent in een Tour bijna altijd het einde. Het vocht dat je normaal al verliest, daar is al haast niet tegen op te drinken en door die ongesteldheid verlies je nog eens meer vocht en grotendeels ook de benodigde energie.
De carrière van Ramon loopt vrijwel parallel met die van de meeste van zijn generatiegenoten. Al jong in selecties, vervolgens in het opleidingsteam van Rabobank en dan naar de profs. In die jaren leerde hij dat hij geen klimmer is, maar meer een jongen voor het vlakke werk. En behoorlijk rap.
Geen echte rassprinter, weet hij van zichzelf, maar bij Argos-Shimano kwam hij onder de hoede van trainer Merijn Zeeman, die met hem aan de slag ging om zijn sprintkwaliteiten verder te ontwikkelen. Van Zeeman leerde hij onder andere om met zijn angst voor massasprinten om te gaan. Het is een kwestie van zelfkennis en zelfvertrouwen.
Een beroepsrenner is veel van huis, maar door die val zal Ramon zijn 27ste verjaardag vandaag wel bij zijn vrouw Sanne en de twee kinderen in huiselijke kring vieren. Of hij daar blij mee is, betwijfel ik echter. Ramon, vanaf deze plaats in ieder geval een fijne dag toegewenst. En natuurlijk ook een voorspoedig herstel.

09-02-2016