Raffaele DI PACO

Geboortedatum: 7 juni 1908
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 21.05.1996

Raffaele Di Paco was een mannetje om rekening mee te houden, deze sterke Italiaanse coureur uit het dorp Faùglia in de provincie Pisa. Hij was beroepsrenner van 1929 tot en met 1945.
Eigenlijk maar tot 1940, want dat was het jaar dat hij in ballingschap ging. Vrijwillig, hoewel hij de lengte ervan niet kon overzien. Toen in Europa de Tweede Wereldoorlog woedde zat Raffaele min of meer gevangen.
Met nog een aantal andere Europese renners tekende hij in 1940 een contract om enkele wedstrijden te rijden in Argentinië en toen de heren daar waren vloog Europa in brand.
De legers van Hitler vlogen in 1939 en 1940 alle kanten op en het ene na het andere land werd bezet. Di Paco en de anderen konden niet meer terug en zo zat er niets anders op dan in Argentinië blijven en daar wedstrijden te rijden tot die rotoorlog voorbij was.
Het duurde vijf lange jaren en veel wedstrijden waren er niet. Zonder informatie over het lot van het thuisfront, waar men ook niets wist over hun situatie, hebben die mannen die periode doorgebracht, met af en toe een wedstrijd want Argentinië is geen wielerland.
Di Paco won in die jaren wel twee maal de Zesdaagse van Buenos Aires en de tweede maal in 1944 aan de zijde van onze landgenoot Frans Slaats, een van de andere ‘gevangenen’ die ook pas na de oorlog zijn familie terugzag.
Toen Di Paco in 1945 eindelijk in Italië terugkeerde zal hij ongetwijfeld met open armen door de tifosi zijn ontvangen, want hij was een van de beste wegrenners van voor de oorlog.
Hij kwam er echter niet meer aan te pas, want het Italiaanse wielrennen werd na de oorlog gedomineerd door Gino Bartali en Fausto Coppi en Raffaele Di Paco werd in de herinnering bijgezet.
Vooral als etappewinnaar met een grote plus achter zijn naam, want als rittenkaper is hij een van de beste renners aller tijden geweest.
Hoewel hij meer een eendagscoureur was, reed hij altijd graag in de Giro en in de Tour. Niet om te winnen, want in de bergen kwam de Toscaan tekort. Etappes winnen, daar kwam hij voor.
Hij startte negen keer in de Giro en hij won er vijftien ritten en voor zijn elf ritzeges in de Tour had hij slechts vijf starts nodig. Met die aantallen staat hij nog altijd hoog in de statistieken en dat zal wel altijd zo blijven.
Raffaele Di Paco overleed op 21 mei 1996 op 87-jarige leeftijd.

07-06-2016