Rafal MAJKA

Geboortedatum: 12 september 1989
Geboorteland: Polen

In de Tour de France van 2014 won de vrij onbekende Pool Rafal Majka twee zware bergritten en er leek een nieuwe ster te zijn opgegaan. Hij werd er nog niet toe in staat geacht ook al was hij een jaar eerder als zevende in de Giro geëindigd en zes weken daarvoor in dezelfde koers zesde.
Toch is de grote doorbraak sindsdien achterwege gebleven ook al eindigde hij in de Vuelta van 2015 nog als derde en in de Giro van 2016 als vijfde. Al die fraaie ereplaatsen wisselt hij af met veel lagere klasseringen.
Niet omdat hij zoals Robert Gesink op etappes jaagt, want na die twee in de Tour won hij er in Frankrijk nog eentje en in Spanje ook. Is het bij Gesink vaak pech dat hem parten speelt, bij Majka ligt het anders.
Voor zijn topprestaties moet hij zijn dag hebben en die heeft hij vaker niet dan wel. Hij is te wisselvallig om hem van tevoren in een grote ronde als favoriet te bestempelen. Het kan bij Majka vriezen en dooien, zeg maar.
Hij werd vandaag 29 jaar geleden geboren in de mooie stad Krakau en de eerste keer dat we van hem hoorden was toen hij in 2007 als junior een etappe won in de Vredeskoers. Hij ontwikkelde zich goed wat hem in 2010 een stageplaats opleverde bij Saxo Bank.
Dat werd per 25 februari 2011 omgezet in een vast contract. Hij was toen 21 jaar en kreeg direct dat jaar de vuurdoop in de Ronde van Spanje met als opdracht alles te doen wat kopman Alberto Contador hem vroeg. Dat was veel en Majka haalde het einde niet.
Hij ontpopte zich echter snel tot een echte ronderenner die net tegen de top aan zit. Omdat hij sinds Saxo Bank altijd bij grote ploegen heeft gereden, is er altijd wel een kopman voor wie hij zich op moet offeren. Hetzelfde lot dat ook zijn landgenoot Michal Kwiatkowski treft bij Team Sky.
De laatste twee seizoenen rijdt Majka voor Bora-hansgrohe, de ploeg van natuurlijk drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, waar ze ook beschikken over een groot talent als Emanuel Buchmann, de Duitser die kan uitgroeien tot een ronderenner van formaat.
Die wel eens beter zou kunnen worden worden dan Majka, die in eigen land enorm populair is, net als Kwiatkowski. In 2014 won hij de ronde van zijn land en vorig jaar werd hij tweede. Het kan zijn plafond zijn, maar hij is nog maar 29 jaar; er kan nog veel moois komen.

12-09-2018