Raf GIJSEL

Geboortedatum: 21 maart 1939
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 29.01.1977

Vandaag precies veertig jaar geleden overleed Raf Gijsel aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Hij werd maar 38 jaar. Hij was in de jaren zestig een goede wielrenner. Een Nederlander, maar woonachtig in België.
De vader van Rafaël Gijsel was een Zeeuws-Vlaming afkomstig uit het grensdorp Koewacht. Aan de andere kant van de grens ligt Adegem en daar woonde het meisje waar hij verliefd op werd.
Ze trouwden en gingen in Adegem wonen, het dorp waar op 21 maart 1939 Rafaël werd geboren, de zoon die op vijftienjarige leeftijd zou gaan wielrennen. Als een echte Meetjeslander als de gebroeders De Vlaeminck.
Raf Gijsel was n’n rappe, zoals ze dat in Vlaanderen zeggen. Bij de onderbeginnelingen won hij negen koersen en bij de nieuwelingen twaalf. Allemaal in België.
Uiteraard, want hij woonde in België, was lid van een Belgische wielerclub en dus automatisch ook van de Belgische wielerbond. Hij had er nooit bij stilgestaan dat hij zich eigenlijk bij de KNWU had moeten melden.
Dat inzicht kwam pas toen hij als amateur mee wilde doen aan het Belgisch kampioenschap. Hij kreeg een afwijzing omdat hij de Nederlandse nationaliteit bezat.
Hij werd lid van de Zeeuwse wielervereniging Theo Middelkamp uit Goes en begon ook in Nederland te fietsen. En te winnen, de ene koers na der andere, want zoals gezegd was hij n’n rappe.
Hij hoorde al gauw tot de top van het Nederlandse amateurgilde, waartoe in die tijd ook mannen als Henk Nijdam, Jan Hugens, Lex van Kreuningen en Jan Janssen behoorden.
In 1961 vroeg Raf een onafhankelijkenlicentie aan en dat gaf hem het recht om zowel bij de amateurs als bij de profs te mogen meedoen.
Een jaar later leverde hij een opmerkelijke prestatie door als onafhankelijke derde te worden in het Kampioenschap van Zürich, een echte klassieker. De winnaar reed trouwens ook in die categorie en die luisterde naar de naam Jan Janssen.
In 1962 maakte Raf deel uit van de Nederlandse ploeg in de Tour de l’Avenir. Zonder succes overigens want de bergen waren veel te hoog voor hem en hij haalde het einde niet. Hij ontwikkelde zich verder als een succesvol kermiskoerser.
In Nederland behaalde hij nog één keer een groot succes. Dat was het winnen van het Nederlands clubkampioenschap. Jo de Roo, Piet Rentmeester. Miel Verstraete, Jan Westdorp, Ferdinand Boonman en Raf Gijsel bezorgden hun wielervereniging Theo Middelkamp de zege.

29-01-2017