Prosper DEPREDOMME

Geboortedatum: 26 mei 1918
Geboorteland: België
Overleden op: † 08.11.1997

Zijn naam klinkt erg Frans, maar Prosper Depredomme (foto 1) was een echte Vlaming. Hij werd in Frankrijk geboren, maar nadat de familie in het vaderland was teruggekeerd vestigden ze zich in Brussel. In Bruxelles dus, de Vlaamse hoofdstad van België waar ze tot ergernis van alle Vlamingen bij voorkeur Frans spreken. Maar ook de stad waar je met zo'n naam goede sier kunt maken.
Ondanks dat hij in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog tot de beste Belgische coureurs behoorde, is Depredomme niet in de herinnering gebleven. Hij won twee keer Luik-Bastenaken-Luik en dan kun je wel wat, lijkt me. Zijn bijnaam was Yop-la-Boum en dat klinkt even vrolijk als raadselachtig.
Het is de titel van een hit van Maurice Chevalier uit 1935 en na de oorlog gebruikt in een reclamespot voor een chocoladekoekje, waarin een beertje optrad die Prosper Yoplaboum heet. Maar dat maakt de man die vandaag 98 zou zijn geworden als hij nog had geleefd, niet bekender. Daarom de wielerliteratuur maar eens geraadpleegd.
Ik kom Prosper tegen in het boekje ‘Van onze reporter ter plaatse’ van Jan Cornand. Die beschrijft de Ronde van Luxemburg van 1947, waarin hij mag meerijden met de ploegleider van de Belgische ploeg, de bekende oud-renner Jean Van Buggenhout (foto 2).
Hij verhaalt dat eerst Depredomme achterop raakt door pech en even later Briek Schotte (foto 3). Schotte de kopman, die die ronde het jaar daarvoor had gewonnen, beveelt de ploegleider bij hem te blijven tot hij de groep weer heeft bereikt.
Van Buggenhout, de latere matchmaker van het sportpaleis in Brussel, kan dat niet omdat de bevoorrading nakende is en hij haast moest maken om tijdig de etenszakken voor zijn renners in ontvangst te nemen. Hij bedenkt een oplossing.
Als hij ervoor kan zorgen dat Depredomme bij Schotte komt dan kunnen de twee samen de achterstand goedmaken en kan hij naar de ravitaillering.
Ik citeer Cornand die op z’n Vlaams de dialoog met Depredomme noteert, nadat ze zich hadden laten afzakken: ‘Vooruit Pros, ge hebt d’n IJzeren bijna te pakken.’
‘Als ge Briek niet onmiddellijk laat wachten, neem ik de eerste de beste trein naar Anderlecht. Ik ben geen vliegmachien!’, antwoordt Yop-la-Boum.
‘Maar Pros …’ ‘Niks te Prossen, laat Schotte doen wachten!’ De ploegleider ijlde direct naar d’n IJzeren Briek en moest drie minuten op de kopman inpraten vooraleer die bereid was in de remmen te knijpen om Prosper te laten bijkomen.
De twee keerden daarna zonder veel moeite terug in het peloton en ze zullen dit verhaal in de wielerhemel nog wel eens ophalen.
Met Cornand en Van Buggenhout erbij uiteraard want die zitten daar ook al jaren. A nice place to be, als je erin gelooft.
Prosper Depredomme overleed op 79-jarige leeftijd vandaag precies 21 jaar geleden.

08-11-2018