Pjotr UGRUMOV

Geboortedatum: 1 januari 1960
Geboorteland: Letland

“Ik was zestien jaar. Op school kwam een wielertrainer vragen of er iemand interesse had om wedstrijden te fietsen”, lees ik in een interview uit 1994 dat Raymond Kerckhoffs met Ugrumov had.
In de jaren die volgden kwam de Let in het Sowjet-systeem tot wasdom en hij behoorde jarenlang met Aboesjaparov, Tschmil, Ekimow en nog een aantal anderen tot de fine fleur van het Sowjet-fietsen.
In 1989 predikte Gorbatsjov de Perestrojka en de gebeurtenissen volgden elkaar snel op. Het solide, vanuit het Kremlin geleide communistische systeem stortte als een kaartenhuis ineen en na het optrekken van de stofwolken bleek het een failliete boedel te zijn.
De poorten naar het rijke westen werden ook voor de wielrenners opengezet, maar het systeem werkte nog enigszins en de staatsamateurs werd aanvankelijk verboden om voor de grote commerciële ploegen te tekenen.
Ze werden ingelijfd bij de in San Marino zetelende Alfa-Lum-formatie dat met Italiaans kapitaal vijftien neo-profs uit de voormalige Sowjet Unie als ploeg op de weg zette. Ze keken hun ogen uit als Alice in wonderland en ze hadden in de eerste jaren veel last van aanpassingsproblemen.
Maar toen ze die eenmaal hadden overwonnen kropen ze uit hun schulp en kwamen de successen. Ugrumov had het nadeel dat hij al tegen de dertig liep toen hij prof kon worden en met de jaren van aanpassing mee was hij al een bijna-veteraan toen hij op het hoogste niveau zijn kunsten mocht vertonen.
En zijn voornaamste kunstje was het klimmen. Het kalende mannetje reed de cols op met de grote klimmers van die tijd en met Don Miguel Indurain, in de eerste helft van de jaren negentig de heerser van de Tour de France.
In 1994 zal de rijzige Bask het best benauwd hebben gehad van de Let, die op indrukwekkende wijze twee Alpenritten op zijn naam schreef en de Spanjaard tot op 58 seconden naderde.
Verder kwam hij niet want Indurain was met afstand de beste tijdrijder van die periode en dat ligt een echte klimmer heel wat minder.
Die tweede plaats in de Tour van 1994 was het hoogtepunt voor Ugrumov, want daarna was het min of meer met hem afgelopen. Hij werd nog een keer zevende in de Tour, maar verdere successen bleven uit.
Hij koerste tot 1999 en keerde daarna met een dikke portemonnee terug naar zijn vaderland. Wat hij daar is gaan doen, weet ik niet, maar zijn welstand is hem van harte gegund. Ook al koerste hij in een tijdperk waar bijna iedere renner als verdachte uit tevoorschijn is gekomen.
Pjotr Ugrumov viert vandaag bij leven en welzijn zijn 55ste verjaardag.

01-01-2017