Pim LIGTHART

Geboortedatum: 16 juni 1988
Geboorteland: Nederland

Het is maar weinig renners overkomen dat ze in hun eerste profjaar gelijk kampioen van Nederland worden. De Noord-Hollander Pim Ligthart overkwam het in 2011 toen hij in Ootmarsum bij het NK Bram Tankink en Reinier Honig achter zich liet.
Niemand begreep achteraf wat er bij de machtige Rabobank-formatie mis was gegaan. De ploeg had het numeriek en kwalitatief in eigen hand, maar door een merkwaatdige actie van Robert Gesink vielen alle troeven bij het ingaan van de laatste ronde uit handen.
De Achterhoeker demarreerde en wel zo hard dat zijn eigen ploeggenoten, die de hele dag het zware werk hadden opgeknapt, uit de kopgroep wapperden. Toen Gesink zag wat zijn demarrage had aangericht stapte hij bij de eerstvolgende passage van de Rabobank-bus af.
Toen ook Pieter Weening van Rabobank, vooruit met Joost van Leijen, vanuit de ploegleiderswagen de opdracht kreeg de ontsnapping te staken, begreep helemaal niemand het meer.
Zo bleven alleen Tankink en Mollema namens de bank in de kopgroep over. Met verder twee man van Vacansoleil (Rob Ruijgh en Pim Ligthart) en twee eenlingen (Reinier Honig en Floris Goesinnen).
Die kopgroep zou ongetwijfeld nog zijn ingelopen als Ruijgh zich niet op kop had gezet en met een straf tempo door was gegaan. De Limburger wist dat als ze vooruit zouden blijven Ligthart het in de sprint wel af zou kunnen maken.
En zo werd de in Hoorn geboren net 23 jaar geworden Ligthart kampioen van Nederland. Een gezien het verloop van de wedstrijd en het geklungel van Rabobank terechte kampioen, al had de nieuwe kampioen heel veel aan zijn ploeggenoot Rob Ruijgh te danken.
Pim Ligthart viert vandaag zijn 29ste verjaardag en hij is bezig aan zijn achtste seizoen als beroepsrenner. Vier jaar bij Vacansoleil, daarna drie jaar bij de Belgische ploeg Lotto-Soudal en dit jaar in dienst bij Team Roompot.
Pim is een verdienstelijke renner, maar de grote doorbraak is er niet gekomen. Hij staat bekend als een sprinter, maar is in dat opzicht ook weer niet rap genoeg om zich met de groten van de wieleraarde te meten.
Hij boekt zo nu en dan een succesje, maar is bij Lotto-Soudal toch in het knechtenwerk terechtgekomen. Hoewel hij dus als sprinter te boek staat is een van zijn mooiste overwinningen het winnen van het bergklassement in Parijs-Nice.
Pim Ligthart reed de afgelopen jaren drie maal de Vuelta en twee maal de Giro. Of hij in de toekomst ook de Tour nog zal rijden is de vraag, tenzij Team Roompot een wildcard krijgt natuurlijk.
Zoals veel renners uit Noord-Holland kan Pim ook goed op de baan uit de voeten. Hij behaalde op de piste vier maal een Nederlandse titel en rijdt in de wintermaanden graag een paar zesdaagsen.

16-06-2017