Pim KIDERLEN

Geboortedatum: 18 januari 1868
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13.09.1931

Jaap Eden en Mathieu Cordang gelden in het algemeen als de eerste grote Nederlandse wielrenners, de pioniers van de Nederlandse wielersport. Dat die twee nog een voorganger hadden, die internationaal een mannetjesputter was is vrijwel vergeten.
De allereerste Nederlandse wielrenner die internationaal aansprekende prestaties leverde, was Antoine Emile Von Kiderlen, die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw als hardfietser bijzondere prestaties leverde.
De op 18 januari 1868 in Delfshaven, tegenwoordig een wijk van Rotterdam, was een jongen uit de gegoede kringen, want wielrennen was toen nog een sport voor de betere klassen. Hij was een telg uit in Nederland neergestreken lagere Duitse adel.
Hij combineerde zijn sport op jonge leeftijd met een studie aan de Technische Hoogeschool in Delft en bracht het als ingenieur werktuigbouw tot directeur van de firma Von Kiderlen en Co, een handelsonderneming in machinerieën, gespecialiseerd in gasgeneratoren van het destijds beroemde merk Stockport..
Zijn roepnaam was Pim en dat ‘Von’ liet hij als wielrenner weg. Pim Kiderlen reed zowel wedstrijden op de hoge bi als op de driewieler. Met deze vehikels werd hij vijf keer kampioen van Nederland, twee keer kampioen van het Europese continent en één keer in 1887 kampioen van Groot Brittannië.
De Britten, als koloniale heersers over grote delen van de wereld, bepaalden hooghartig dat het open kampioenschap van hun land dus in feite het wereldkampioenschap was. Voor wie zich in deze redenering kan vinden is Pim Kiderlen dus eigenlijk de eerste Nederlandse wereldkampioen geweest.
Het bekendst is hij echter geworden door zijn wereldrecord lange afstand. In een weekend in 1885 reed hij in zijn eentje op een driewieler in zestien uur en zesenveertig minuten van Rotterdam naar Leeuwarden. Niemand die dat destijds controleerde. Hij keek in Rotterdam bij de start op de kerkklol=k en na aankomst in Leeuwarden nogmaals.
Gewapend met een geweer om zich onderweg de struikrovers en anti-wielerfanaten van het lijf te houden, want iedere nieuwigheid in de geschiedenis stuitte op verzet. Hij had dus geluk dat hij ongehinderd kon doorrijden en dat record neerzetten.
Pim Kiderlen beëindigde zijn loopbaan noodgedwongen in 1888 als gevolg van een ernstige knieblessure, veroorzaakt door een botsing met een rijtuig. Het verlies voor de prille wielersport was groot, maar zoals in de toekomst zou blijken staat er altijd weer een nieuwe koning op zodra de oude is gestorven.
Om vervolgens langzaam in de vergetelheid te verdwijnen. Pim Kiderlen overleed vandaag precies 87 jaar geleden in Leiden. Hij werd 63 jaar.

13-09-2018