Piet MAAS

Geboortedatum: 24 september 1919
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 03.06.2012

Piet Maas uit Pindorp was in het begin van de jaren vijftig niet uit de uitslagenlijsten in het blaadje Wielersport weg te slaan. In de uitslagen stond de woonplaats van de renners er altijd bij.
Je zult de naam Pindorp echter tevergeefs in het Nederlandse plaatsnamenregister zoeken, tenzij dat van voor 1970 dateert. Het is een soort scheldnaam geweest voor de Wouwse Plantage, de benaming voor een landgoed, een bos en een dorp in de buurt van Roosendaal.
Het dorp met een overwegend agrarische en arbeidersbevolking dreigde afgescheiden te worden van de plantage en het bos, maar daar stak meneer pastoor een stokje voor, vanwege de vrees dat zijn parochie dan veel inkomsten zou gaan mislopen.
De clerus was nog machtig in die dagen en dat er een afspraak bestond tussen de grote werkgevers van het dorp en meneer pastoor is evident. 'Jij houdt ze dom en ik hou ze arm', besloten de pastoor en de fabrieksdirecteur en ze namen er nog een.. Het zijn tijden die gelukkig allang voorbij zijn.
Tussen 1920 en ergens in de jaren zeventig heette het dorpsgedeelte van de Wouwse Plantage dus Pindorp of De Pin, zoals de bewoners het zelf noemen. Als Piet Maas daar is geboren dan woonde hij zijn verdere leven in de Wouwse Plantage, zonder daarvoor verhuisd te zijn.
Piet was in de jaren vijftig een bekende coureur, gevreesd om zijn eindschot. Rap als de brandweer en vooral in de Brabantse criteriums reed hij altijd prijs. Was het niet de zege, dan toch altijd wel een mooie ereplaats.
In de amateurklassiekers kwam hij minder uit de verf en ik vermoed dat dat kwam omdat hij zijn hobby combineerde met een volledige dagtaak. Waarschijnlijk op de steenfabriek, want daar werkten bijna allemaal Pindorpers.
Met wat training in de avonduren kun je met een volledige dagtaak in het weekend wel een criterium rijden van 80 kilometer, maar dan kom je in langere koersen tekort. In 1955 vroeg Piet een onafhankelijkenlicentie aan en twee jaar later werd hij beroepsrenner.
Hij zette zijn zegereeks voort, maar niet meer zo veul als in zijn amateurtijd. Hij reed overwegend in de eigen regio en ook vaak in den Bels. Met zes overwinningen op zijn naam sloot hij in 1960 zijn loopbaan af en wat hij daarna is gaan doen, daarvan heb ik geen idee.
In ieder geval heeft hij zijn neefje, de zoon van zijn zus vast wel de nodige adviezen meegegeven, want die wilde ook een goede wielrenner worden, net als oom Piet. Jac van Meer werd inderdaad een heel goede amateur die ons land vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou.
Als prof kwam hij niet uit de verf, maar dat lot was veel jonge profs in die tijd beschoren. Je moest toen wel heel veel talent hebben om het bij de profs te maken en je onderdanig opstellen tegen de mensen die je een contract kunnen geven. En dat lag Jac van Meer niet zo en hij noemt zichzelf een lastig menneke dat niet tegen onrecht kon. En onrechtt is er voldoende in de wielerwereld.
Piet Maas, die in de jaren vijftig de naam Pindorp op de kaart zette overleed op 3 juni 2012, hij is 84 jaar geworden.

24-07-2018