Piet KOOIJMAN

Geboortedatum: 3 juni 1929
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 07.04.1988

In 1909 organiseerde de Amsterdamse wielervereniging ASC Olympia de Ronde van Nederland. Het was de bedoeling om hier een jaarlijks evenement van te maken. In 1910 lukte het nog, maar toen was het even over.
Pas in 1927 werd nummer drie gehouden en toen viel er weer een lange stilte. Die duurde tot 1955 toen de reeks door ASC Olympia kon worden hervat en sindsdien is het een jaarlijkse traditie, hoewel het de laatste jaren vaak kielekiele was of Olympia’s Tour wegens geldgebrek nog wel doorgang kon vinden.
Maar het is steeds gelukt, hoewel ASC Olympia al lang niet meer de organisaator is. De lijst met winnaars is vanaf 1955 nu 62 namen lang. De laatste winnaar is dat altijd maar één jaar, maar de eerste winnaar blijft tot in den eeuwigheid Piet Kooijman.
Deze amateurrenner uit Den Haag was in het begin van de jaren vijftig in die categorie een van de beste renners van ons land. Ook internationaal stond hij zijn mannetje, want in 1952 werd hij zesde bij het wereldkampioenschap op de weg in Luxemburg.
Een jaar na het winnen van Olympia’s Tour werd Piet beroepsrenner en zijn beste prestatie bij de broodrijders was een 32ste plaats in de Ronde van Nederland. Dat werd niet veroorzaakt door gebrek aan talent, maar door de omstandigheden waaronder beroepsrenners toen aan de kost moesten komen.
Wilde je in die tijd een goede boterham verdienen, dan moest je óf veel in je mars hebben óf tot de inner circle van een belangrijk man als Kees Pellenaars behoren. Hij stelde de ploegen samen die aan de Tour of de Giro deelnamen en de selectie voor deelname aan het WK.
Daarom stopte Piet Kooijman al na een jaar bij de profs met wielrennen. Niet alleen omdat hij geen kansen kreeg, maar ook omdat hij bang werd voor het lot dat hem wellicht wachtte.
Zijn vader was ook wielrenner geweest en die was tijdens een koers doodgereden door een auto. Een groot drama dat zijn zoon er niet van weerhield ook wielrenner te worden. Tot hij bij het ouder worden het gevoel kreeg, dat hem hetzelfde lot beschoren zou zijn als zijn vader.
Hij was al getrouwd, had kinderen en vond het toen maar beter te stoppen, voor zijn angst bewaarheid kon worden. Hij vond werk als bankemployé en later werd hij chauffeur op een busje om gehandicapte kinderen van en naar school te brengen.
Hij had als wielrenner nooit gerookt en gedronken, maar toen hij gestopt was heeft hij in dat opzicht de schade gauw ingehaald. Hij werd een stevige drinker en dito roker tot hij lichamelijk klachten kreeg en naar de dokter ging.
Die onderzocht de oud-wielrenner en vertelde hem dat hij niet oud zou worden als hij zo door ging. Piet reageerde met de woorden: “Maar dokter, wat moet ik dan?” Zoek een hobby, was het antwoord.
“Pap, mag ik een pony”, zeurde zijn oudste dochter in die tijd. Ze kreeg haar zin en Piet was in zijn vrije tijd constant met dat beestje en zijn oudste in de weer. Tot zijn tweede dochter ook een pony wilde.
Om een lang verhaal kort te maken. De twee pony’s werden ieder jaar gedekt en zo breidde de kudde zich gestaag uit. Er kwamen paarden bij en op een gegeven moment hadden Piet en Henny Kooijman een manege in Leidschendam.
Op 7 april 1988 is Piet aan kanker overleden. Hij werd maar 58 jaar. Deze week kreeg ik een mailtje van Henny, zijn weduwe. Ze schreef me dat in 2015 haar huis is afgebrand en tal van persoonlijke bezittingen verloren zijn gegaan.
Daarbij de tastbare herinneringen van de wielercarrière van Piet. De foto die bij deze blog is geplaatst is een niet door mij gemaakte uitsnede van een grotere foto. Er is nog net te zien dat hij Olympia’s Tour gewonnen heeft. Op de complete foto is te zien dat hij wordt omringd door Henny met een regenjas over de arm, Piet’s trotse moeder en de voorzitter van ASC Olympia, die volgens Henny ‘Fabrie’ heette.
Ze had destijds twee afdrukken van die foto en heeft er ooit één weggegeven aan een wielerliefhebber woonachtig in het Westland. Ze weet de man zijn naam niet meer, maar er moeten ook nog andere afdrukken bestaan.
Vandaar deze oproep, Wie oh wie kan Hennie Kooijman gelukkig maken? Zo ja, dan graag een mailtje naar fred@slogblog.nl dan breng ik u in contact met Henny.

03-06-2017