Piet IKELAAR

Geboortedatum: 2 januari 1896
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 25.11.1992

Een van de eerste Nederlandse renners die weg en baan vloeiend wist te combineren was de Amsterdammer Petrus Gerardus Ikelaar, zeg maar Piet.
Hoewel hij op de baan zijn grootste successen behaalde, moesten ze op de weg toch ook terdege rekening met hem houden. In 1917 werd hij tweede in het Nederlands kampioenschap op de weg achter Jorinus van der Wiel en in 1921 derde, met wederom Van der Wiel als kampioen.
In 1923 was Piet Ikelaar echter de beste toen hij afrekende met totaal vergeten renners als Bekkering en Van Melis. Een jaar later prolongeerde de Amsterdammer zijn titel door ene Vreeswijk voor te blijven met Van der Wiel op de derde plaats.
Nadat hij in 1920 op de baan kampioen van Nederland was geworden op het wieleronderdeel dertig kilometer zonder gangmaking, werd hij later dat jaar uitgezonden naar de Olympische Spelen in Antwerpen.
Ikelaar nam daar aan vier onderdelen mee. In de wegwedstrijd eindigde hij als achtste, de kilometer tijdrit op de baan legde hij af in de achtste tijd en op de tandem behaalde hij met zijn stadgenoot Frans de Vreng brons.
Voor De Vreng bleef het bij die ene plak, maar Piet Ikelaar behaalde er nog eentje in het nummer vijftig kilometer zonder gangmaking op de baan. Met twee bronzen plakken keerde hij in de hoofdstad terug.
In 1921 werd hij beroepsrenner en specialiseerde zich in het rijden van races waarbij de renners door tandems werden gegangmaakt, destijds een populair baanonderdeel.
Hij startte als zodanig twaalf keer in grote internationale wedstrijden en negen keer kraaide zijn haan victorie. In 1926 versloeg hij in Parijs op dit nummer zelfs kanjers als Francis Pélissier en Marcel Buysse.
Piet Ikelaar stond bekend als een elegante coureur, die er altijd gesoigneerd uitzag. Hij was uitermate populair en koerste tot 1931 in binnen- en buitenland.
Na zijn actieve carrière was hij jarenlang bestuurslid van zijn vereniging ASC De Germaan. Piet Ikelaar bereikte met zijn bijna 97 jaar een uitzonderlijk hoge leeftijd. Hij overleed vandaag precies 25 jaar geleden.

25-11-2017