Piet HOEKSTRA

Geboortedatum: 24 maart 1947
Geboorteland: Nederland

De profcarrière van Piet Hoekstra stelde niet veel voor, maar als amateur was deze fors uit de kluiten gewassen Fries een kanjer. In 1968 en ’69 behaalde hij 37 overwinningen bij de amateurs, waaronder een etappe in de Tour de l’Avenir en het kampioenschap van Nederland achtervolging.
Toen werd hij prof bij Caballero en daarna nog een jaar bij Gan-Mercier, waarna hij weer tot de rijen der amateurs toetrad. Van 1973 tot 1978 behaalde hij nog eens 44 zegepralen, waaronder de Ster van Zwolle.
Na zijn carrière werd hij gevangenisbewaarder en ploegleider. Als bondscoach bij de vrouwen maakte hij eens een ongelukkige opmerking over dikke konten, die eraf moesten en het merendeel van zijn selectie ging aan de lijn.
Zijn standpunt was en dat liet hij de dames kort door de bocht weten dat een 2CV, alias een Lelijke Eend met dat kleine tweetakt motortje veel sneller een Alpencol op reed dan een zwaarbeladen vrachtwagen met een kanjer van een dieselmotoir.
Dus weg met die dikke konten en dat had grote consequenties. Er gingen er een paar bijna onderdoor, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen met Leontien van Moorsel en bijna de hele selectie op Monique Knol en Ingrid Haringa na.
Ze hebben Piet nooit iets kwalijk genomen, want hij was verder een uitstekende ploegleider, die na de damesselectie ook ploegleider was van Skil-Shimano, de bescheiden profploeg van Arend Scheppink, waar de roemruchte WorldTour-formatie Sunweb uit is voortgekomen.
Als renner was Piet een beul die met zijn imposante gestalte Grutte Pier werd genoemd naar de Friese volksheld en rebellenleider uit de zestiende eeuw een symbool was voor de Friese eigenzinnigheid en onafhankelijkheid.
Hij was een enorme krachtpatser en Jos Dekker, een collega-renner uit die tijd, herinnert zich dat als Piet de eindsprint inzette, hij zoveel kracht op de pedalen overbracht dat zijn achterwiel doorslipte en de kiezelstenen de concurrenten om de oren vlogen.
Het zal nu wat minder zijn, denk ik zo, want Piet viert vandaag het feit dat hij 71 jaar is geboren. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

24-03-2018