Piet van KEMPEN

Geboortedatum: 12 december 1998
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 06.05.1985

De eigenlijke voornaam van de vermaarde vooroorlogse zesdaagsenrenner Piet van Kempen (1898-1985) was Dingeman. Dingeman Pieter van Kempen, geboren in Oude Tonge op de Zuid-Hollandse Eilanden.
De voornaam Dingeman verwijst naar geding, rechtszaak, waarbij de 'Dingeman' een rol speelde. Hij die recht spreekt, zegt Wikipedia en dat lijkt wat voorbarig voor een ventje dat net uit zijn moeder is gekropen.
De naam werd honderd jaar geleden in Zeeland nog vrij algemeen gebruikt, maar tegenwoordig nauwelijks nog. In 2016 werd nog maar één jongen als Dingeman gedoopt, voorlopig de laatste, en volgens de statistieken zijn er nog maar twaalfhonderd Dingemannen in leven.
Behalve Van Kempen ken ik nog maar één bekende Nederlander met die naam, te weten Dingeman Stoop, liftenfabrikant en voetbalbestuurder. De voornaam van Dignus Kosten, de Zeeuwse oud-wielrenner, is eveneens van Dingeman afgeleid.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Van Kempen als dienstplichtig soldaat gelegerd in Harderwijk. Daar lag een wielerbaan en daar had hij alle gelegenheid om er de fijne kneepjes van het vak te leren van de Belgische coureurs die daar geïnterneerd waren.
Na de Eerste Wereldoorlog trok hij in 1918 naar Brussel om daar zijn carrière als baanrenner verder vorm te geven. Hij was een vinnig baasje, en dat viel goed bij de organisatoren, omdat hij die karaktertrek ook in de koers demonstreerde.
Al in 1920 tijdens zijn eerste zesdaagse in Brussel kreeg hij een contract voor New York, en in 1921 won hij, eveneens in New York, zijn eerste zesdaagse aan de zijde van de Zwitserse crack Oscar Egg. Hij heeft nooit echt een vast koppel gevormd, al heeft hij er heel wat gereden met Jan Pijnenburg en zijn halfbroer Jan van Kempen.
Tussen 1921 en 1943 won hij in totaal 32 zesdaagsen, werd hij twaalf keer tweede en elf maal derde. Een paar jaar lang was hij zelfs recordhouder als de renner met het grootste aantal overwinningen, maar werd onttroond door William 'Torchy' Peden, die er in totaal 38 won.
Hij kreeg diverse bijnamen waaronder 'Koning der Zesdaagsen'. 'Zwarte Piet' en 'De Vliegende Hollander'. In de Verenigde Staten werd hij 'Big Pete' genoemd, een eretitel die hij moest delen met Piet Moeskops die eveneens heel populair was in Amerika.
Na zijn wielerloopbaan belegde Van Kempen zijn verdiende centen op advies van zijn zeer zakelijk ingestelde echtgenote in onroerend goed. Daarnaast was hij eigenaar van een drukbezocht hotel-restaurant in Brussel.
Hij maakte zichzelf volslagen belachelijk door op 57-jarige leeftijd, in navolging van bokser Bep van Klaveren, nog een comeback te willen maken. Grote sprinters als Maspes, Van Vliet en Derksen hadden teveel respect voor hem om hem te willen vernederen, maar gunden hem ook geen enkel succesje.
Aan een zesdaagse is hij niet meer begonnen, althans als renner. Deze in Amerika zo populaire wielerdiscipline was daar totaal in de vergetelheid gesukkeld en Big Pete zou daar wel eventjes verandering in brengen.
Met een deelnemersveld van tweede garnituur Europese zesdaagsenrenners stak hij de oceaan over om er zes zesdaagsen te organiseren. Hij kwam maar tot drie en toen was zijn geld op, want er kwam nog geen hond kijken. De enige die er beter van werd was Peter Post, want die behaalde er zijn eerste zesdaagsenzege aan de zijde van stadgenoot Harm Smits.
Berooid kwam Van Kempen in Brussel terug, want hij had al eerder op zijn vermogen ingeteerd. Toen zijn vrouw was overleden raakte Dingeman namelijk van het padje en openbaarde zich een gokverslaving. Hij stierf arm en en eenzaam in 1985.
Het hierbij afgebeelde visitekaartje dateert uit betere tijden toen hij nog uitbater was van het hotel-restaurant. Daarop staan de prijzen van alles wat je er kon gebruiken en op de achterkant stonden al zijn zesdaagse-overwinningen vermeld.

19-10-2018