Piet van AS

Geboortedatum: 21 november 1925
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13.06.2001

Piet van As uit Roosendaal reed maar liefst zestien seizoenen bij de beroepsrenners. In al die jaren reed hij bijna alleen maar criteriums en kermiskoersen. Daar was hij heel bedreven in.
Hij had een goed koersinzicht en met zijn rappe benen reed hij bijna altijd prijs. Door onderweg ook nog de nodige premies mee te pakken, maakte hij het armoedige coureursbestaan van destijds lonend.
Elf keer ging hij als winnaar over de meet en verder behaalde hij tientallen ereplaatsen. Hij reed ook een paar keer de Ronde van Nederland, maar Tours en Giro’s komen niet in zijn boekje voor.
Piet van As stond bij zijn collega’s van toen bekend als een zuinig man, die het zuurverdiende geld niet over de balk smeet. Dat deden de meeste van zijn collega’s ook niet, maar Piet hield netto altijd iets meer over.
Zo was hij met vlijtig sparen een van de eerste coureurs van zijn generatie die over een auto beschikte. Daar ging hij mee naar de koersen toe en om geld uit te sparen, nam hij altijd een paar collega’s mee.
Die betaalden dan hun aandeel in de benzine en zo werd het autorijden betaalbaar. Nu had Piet eens van een garagehouder vernomen dat hij nog op de benzine kon besparen door langzaam te rijden.
Zestig, zeventig kilometer per uur was de beste snelheid, was hem verteld, en dan in z’n vier, dat scheelde liters brandstof, hield hij zijn collega’s keer op keer voor. Die waren daar niet altijd blij mee.
Ze waren meestal met de trein naar Roosendaal gekomen om met Piet mee te rijden. Maar door dat langzame rijden misten ze vaak de trein terug.
Het financiële voordeel van het meerijden werd dan weer teniet gedaan omdat ze in Roosendaal een hotelletje of pensionnetje moesten opzoeken om de nacht door te brengen. Dit verhaal heb ik eens van zijn tijdgenoot Piet de Vries (inmiddels 95 jaar) gehoord die menigmaal met hem is meegereden naar de een of andere kermiskoers.
Piet heeft het zijn overleden collega uit de jaren veertig en vijftig allang vergeven en de Vlaardinger denkt aan Piet van As terug als een slim en handig coureur, die als een van de weinige in die tijd geld aan het wielrennen overhield.
Piet van As overleed op 13 juni 2001. Hij werd 75 jaar.

21-11-2017