Piet van der LANS

Geboortedatum: 10 september 1940
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 27.01.2018

Sassenheim, een dorp in de Bollenstreek, heeft diverse goede renners voortgebracht. Arie van Houwelingen – wereldkampioen bij de amateurstayers in 1959 – en Bart Zoet – Olympisch goud in 1964 – zijn de bekendste voorbeelden.
Een andere sterke renner, die weliswaar niet in Sassenheim werd geboren maar er wel opgroeide, is Aren van ’t Hof. Die klasbak zag het levenslicht in Hoofddorp en verhuisde vanwege zijn werk na zijn wielercarrière naar Rotterdam.
In dat rijtje succesvolle Sassenheimers hoort natuurlijk ook Piet van der Lans thuis. In de jaren vijftig een sterke amateurrenner die in die categorie 52 overwinningen op zijn naam schreef, waaronder twee Nederlandse titels.
In 1958 werd hij kampioen van Nederland op de vijftig kilometer zonder gangmaking en een jaar later was hij de beste amateurachtervolger van Nederland door in de finale te winnen van de Hagenaar Ab van Egmond.
In 1964 werd Piet beroepsrenner. Hij was geen type voor de Tour de France en andere grote rittenkoersen en ook niet voor de klassiekers. Zo werd hij een prof die het moest hebben van criteriums en baanwedstrijden.
Overal waar hij een startbewijs kon regelen was hij present. Hij reed 24 zesdaagsen met wisselende partners, maar wist er niet een te winnen. Op foto 2 staat hij met Geo Halls met wie hij in 1967 in Londen de Skol Six reed.
Wel won Piet diverse stayerwedstrijden, maar nimmer een kampioenstrui. Hij was er drie keer wel dicht bij met tweede plaatsen in 1965, ’66 en ’68 achter respectievelijk Jaap Oudkerk, Jan Legrand en Piet de Wit. In het WK stayeren van 1966 was hij met een vijfde plaats de beste Nederlander.
In 1970 werd hij nog een keer derde en een jaar later stopte hij er mee. Piet ging in zaken en werd eigenaar van een mooie sportzaak in Scheveningen, gespecialiseerd in wintersportartikelen.
Een jaar of acht geleden schat ik zag ik Piet nog in de rondte rijden met onder meer Piet van Heusden, Piet Krol en tot mijn verrassing Harold Knebel, de toenmalige teammanager van de het Rabobank Wielerplan op het wielerbaantje van Sloten ook bekend als de Vélodrôme Amsterdam.
Hij oogde toen en ook later als ik hem weleens er5gen tegenkwam zo gezond als een vis en daarom kwam het op 27 januari jongstleden als een verrassing toen ik hoorde dat hij was overleden.
Piet van der Lans werd 77 jaar.

10-09-2018