ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Piet van der LANS

Geboortedatum: 10 september 1940
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 27.01.2018

Sassenheim, een dorp in de Bollenstreek, heeft diverse goede renners voortgebracht. Arie van Houwelingen – wereldkampioen bij de amateurstayers in 1959 – en Bart Zoet – Olympisch goud in 1964 – zijn de bekendste voorbeelden.
Een andere sterke renner, die weliswaar niet in Sassenheim werd geboren maar er wel opgroeide, is Aren van ’t Hof. Die vorig jaar overleden klasbak werd in Hoofddorp en verhuisde naar zijn wielercarrière naar Rotterdam.
In dat rijtje hoort natuurlijk ook Piet van der Lans thuis. Een zeer succesvol amateur die in die categorie 52 overwinningen op zijn naam schreef, waaronder twee Nederlandse titels.
In 1958 werd hij kampioen van Nederland op de vijftig kilometer zonder gangmaking en een jaar later was hij de beste amateurachtervolger van Nederland door in de finale te winnen van de Hagenaar Ab van Egmond.
In 1964 werd Piet beroepsrenner. Hij was geen type voor de Tour de France en andere grote rittenkoersen en ook niet voor de klassiekers. Zo werd hij een prof die het moest hebben van criteriums en baanwedstrijden.
Overal waar hij een startbewijsje kon regelen was hij present. Hij reed 24 zesdaagsen met wisselende partners, maar wist er niet een te winnen. Op foto 2 staat hij met Geo Halls met wie hij in 1967 de Sol Six reed in Londen.
Wel won hij diverse stayerwedstrijden, maar nimmer een kampioenstrui. Hij was er drie keer wel dicht bij met tweede plaatsen in 1965, ’66 en ’68 achter respectievelijk Jaap Oudkerk, Jan Legrand en Piet de Wit. In het WK van 1966 was hij met een vijfde plaats de beste Nederlander.
In 1970 werd hij nog een keer derde en een jaar later stopte hij er mee. Piet ging in zaken en hij is nu eigenaar van een mooie sportzaak in Scheveningen, gespecialiseerd in wintersportartikelen.
Een jaar of vijf geleden zag ik Piet nog in de rondte rijden met een groep andere oldtimers op het wielerbaantje van Sloten ook bekend als de Velodrôme Amsterdam.
Piet van der lans wordt vandaag 76 jaar.

10-09-2016