Piet van der KRUIJS

Geboortedatum: 9 september 1947
Geboorteland: Nederland

De uit Mierlohout afkomstige Piet van der Kruijs is in 1970 even beroepsrenner geweest, toen hij een contract kreeg aangeboden bij de Willem II-Gazelle ploeg van Ton Vissers. De vreugde was maar van korte duur.
Een week nadat Piet had getekend, maakte de sigarenfabriek uit Valkenswaard bekend met de sponsoring te zullen stoppen. Andere aanbiedingen kreeg Piet niet en zo werd hij, na een jaartje wachten, weer amateur.
Hij kwam bij de Jan van Erp ploeg terecht, waar streekgenoot Jan Gisbers ploegleider was. Eigenlijk begon de carrière van Piet toen pas goed. Hij werd een topamateur die klassiekers won en etappes in Olympia’s Tour.
Na het winnen van de Ronde van Noord-Holland in 1975, antwoordde hij op de vraag waarom hij geen prof werd: "Nog een keer prof? Nou dan moeten ze wel met een kruiwagen met geld komen en vooraf betalen. Ik heb het als amateur prima naar mijn zin."
De grootste waarde voor de ploeg had Van der Kruijs als wegkapitein en als fietsend coach voor de jonge amateurs die bij deze ploeg werden opgeleid voor de profrangen. Piet had een fantastisch koersinzicht en hij leerde die jonkies de fijne kneepjes van het vak.
Waar ze moesten rijden en waar ze niet moesten rijden, het organiseren van waaiers, kortom Piet bracht een schat aan ervaring op ze over. In het dagelijkse leven was de Brabander bouwvakker en hij had zich met cursussen opgewerkt tot uitvoerder.
Hij had een goede baan, maar die gaf hij graag op om in 1987 assistent-ploegleider te worden bij de PDM-ploeg waar zijn vroegere baas Jan Gisbers eerste ploegleider was geworden na het vertrek van Roy Schuiten.
Ook hier kreeg hij weer de zorg voor het jonge talent, waarmee hij naar buitenlandse koersen trok. Daarnaast nam hij ook de zorg op zich voor de kantoororganisatie, want een grote internationale profploeg moet een goede administratieve onderbouw hebben.
Ook dat deed Piet met veel plezier en op een uitstekende manier, want hij was in die tijd al heel handig met de computer. Twintig jaar hebben Gisbers en Van der Kruijs als dikke vrienden samengewerkt tot er in 1992 een eind kwam aan PDM en de samenwerking.
Piet trok zich terug in Mierlohout waar hij ook weer met jonkies aan de gang ging bij zijn vereniging Buitenlust. Een bescheiden en daardoor onderschatte man die vandaag zeventig jaar wordt.

09-09-2017