Pierre ROLLAND

Geboortedatum: 10 oktober 1986
Geboorteland: Frankrijk

Pierre Rolland, afkomstig uit het porceleinstadje Gien in het departement Lloiret, was de revelatie van de Tour de France van 2011.
Hij won dat jaar het jongerenklassement en op waarlijk indrukwekkende wijze de negentiende etappe, eindigend op Alpe d’Huez. Met een tiende plaats in het eindklassement werd hij een grote belofte genoemd.
Een heel rijtje favorieten - Sanchez, Contador, Evans, de Schlecks, Cunego, enzovoort – liet hij op de Alp achter zich. Hij was gelijk populair in eigen land, waar ze sinds Richard Virenque nier meer zo’n vertoon van macht van een landgenoot hadden gezien.
Geprezen werden zijn strijdlust, doorzettingsvermogen en zijn panache. Op termijn een Tourwinnaar, werd geschreven. Dat doet de Franse pers wel vaker, ingegeven door een gevoel van onmacht, omdat het al meer dan dertig jaar geleden is dat een Fransman de Tour won. Hun Tour, nota bene.
Een jaar later bevestigde Rolland dat hij inderdaad een belofte was door weer een etappe te winnen en met een achtste plaats in het eindklassement leek de progressie door te zetten. Maar hoger is hij niet meer gekomen.
Nu, vier jaar later moeten we vaststellen dat de dertigjarige Pierre Rolland het hoogtepunt van zijn carrière in 2011 en 2012 heeft beleefd en dat het twijfelachtig is of hij de prestaties van toen nog zal kunnen verbeteren.
Ondanks nog een tiende en een elfde plaats in de Tour, geloven de Fransen niet meer in een doorbraak. Ze hebben in Bardet en Pinot nieuwe helden gevonden.
Wel zien ze Rolland steeds weer aanvallen, maar vervolgens de vlag strijken als hij weer wordt teruggepakt door de favorieten die om de rit- of eindwinst strijden. Om het in de volgende bergetappe weer te proberen.
Na vijf jaar in de schaduw van Thomas Voeckler bij Europcar te hebben gereden, is hij in het bijna afgelopen seizoen te zien geweest in de kleuren van Cannondale-Drapac. Hij vertoonde in de Tour wel weer zijn kunstje, maar zijn zestiende plaats in het eindklassement steekt schril af tegen de tweede van Bardet.
Het doet denken aan dat liedje van Boudewijn de Groot over een schrijver die op zijn twintigste een geniale roman schrijft om daarna weg te glijden in de anonimiteit en als het wonderkind van vijftig te sterven.
De begraafplaats van de Rollands van deze wereld ligt aan de Boulevard of Broken Dreams. Niemand heeft er een bevredigende verklaring voor, behalve C’est la vie.

10-10-2016