Pierre CLEMENS

Geboortedatum: 2 augustus 1913
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 26.08.1963

Luxemburg is een echt wielerland dat grote kampioenen heeft voortgebracht. Het gaat alleen soms met (grote) tussenpozen. Met de gebroeders Schleck en Kim Kirchen deed het kleine land in het begin van deze eeuw weer volop mee en nu is alle aandacht gevestigd op Bob Jungels.
Een grote periode beleefde de kleinste van de drie Beneluxlanden tussen 1925 en 1960. In die tijd behaalden Luxemburgse renners vele successen, waaronder drie Touroverwinningen.
De coryfeeën uit die periode waren tweevoudig Tourwinnaar Nicolas Frantz, Jean Kirchen, Sjeng Goldschmit, Bim Diederich, Jempy Schmitz, Marcel Ernzer en Charly Gaul, de Tourwinnaar van 1958.
Ook de gebroeders Clemens behoorden tot de renners die internationaal indruk maakten. Mathias, de jongste reed een mooie erelijst bij elkaar en daar deed broer Pierre, die vandaag 105 jaar geleden werd geboren, niet voor onder.
De vergelijking met de broers Schleck dringt zich op, omdat Mathias C. en Andy S. (kreeg zelfs een Tourzege in de schoot geworpen) zelden of nooit tegenslag ondervonden, terwijl Pierre C. en Fränk S. letterlijk van de ene malheur in de andere tuimelen.
Nadat de twee Clemensen in de Tour van 1936 debuteerden met een vierde (Pierre) en een zevende (Mathias) plaats in de eindrangschikking, daar werd de Tour van 1937 een debâcle voor de oudste van de twee.
Pierre maakte een zware val en was heel lang uit de roulatie. In 1939 was hij weer goed op dreef in de Ronde van Zwitserland. Hij stond hoog in het klassement met uitzicht op de eindzege toen hij door een volgwagen onderuit werd gereden en moest opgeven.
Hij was net op tijd hersteld voor de Tour de France. Omdat hij nog veel last had van zijn verwondingen zat er niet meer in dan een twintigste plaats. Broer Mathias werd vierde.
In datzelfde jaar brak de Tweede Wereldoorlog uit en verschrompelde de Luxemburgse wielervlam tot een klein pitje. Na de oorlog begon Pierre in Bettembourg een rijwielzaak. Dat liep goed, maar de pech in zijn leven was nog niet voorbij.
Hij kreeg het voor elkaar om van zijn eigen balkon te vallen en vond daarbij de dood. Dat was op 26 augustus 1963, nadat hij 24 dagen eerder zijn vijftigste verjaardag had gevierd.
Je hoeft in het leven niet per se geluk te hebben, maar tegen doorlopende pech is geen mens bestand.

02-08-2018