Pierre BARBOTIN

Geboortedatum: 29 juni 1926
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 19.02.2009

In de Tour de France van 1956 droeg Pierre Barbotin fier het rugnummer 1, in de regel voorbehouden aan de winnaar van het jaar ervoor. Dat was zijn landgenoot Louison Bobet en die stond in 1956 niet aan de start.
Bobet moest verstek laten gaan vanwege een blessure opgelopen na een val in de Ronde van Spanje eerder dat jaar. Daarom werd de Franse nationale ploeg in alfabetische volgorde herschikt en kwam Barbotin aan het begeerde rugnummer.
Het gaf hem geen vleugels want de in Nantes geboren coureur beëindigde die Tour als 46ste met een achterstand van 1 uur 53 minuten en 38 seconden op zijn landgenoot Roger Walkowiak, die deze Tour begon als opgeroepen reserve.
Walko moest bij een van de regionale ploegen invallen voor Gilbert Bauvin, een renner die op grond van zijn prestaties op het laatste moment was overgeheveld naar de nationale ploeg waarin altijd de beste Franse renners werden opgesteld.
Pierre Barbotin was in die tijd een vaste keuze in de formatie van ploegleider Marcel Bidot, want hij was een van de beste Franse renners en een aantal jaren de rechterhand van de grote Louison, de drievoudige Tourwinnaar uit Saint-Méen le Grand in Bretagne. Zo reed Barbotin op dezelfde maat fiets als de in Frankrijk zo aanbeden Louison.
Hij kon zelf ook wel een stukje fietsen, maar het leverde hem vooral tweede plaatsen op achter zijn meester. Zo was hij in 1950 de op een na beste in het Nationaal Criterium, een jaar later in Milaan-San Remo en in datzelfde jaar in het Franse kampioenschap voor profs op de weg.
Steeds achter Bobet van wie hij natuurlijk never nooit mocht winnen. In 1956 behaalde hij wederom een mooie tweede plaats en wel in Parijs-Nice, maar nu achter de Belg Fred De Bruyne. Hier had hij wel willen winnen, maar werd door de Belg op kwaliteit geklopt, want Fredje was in die jaren een groot coureur met een schitterende erelijst.
Barbotin won natuurlijk ook wel eens wat en zijn zesde plaats in de Tour de France van 1951 duidt erop dat hij een goede renner moet zijn geweest, die het lot van de knecht blijmoedig op de schouders droeg. Eén keer was hij echter onbetwist eerste. In de Tour van 1956 droeg hij het nummer dat hem in uitslagen vaak onthouden is. Als een late genoegdoening.
Pierre Barbotin overleed op 19 februari 2009. Hij was toen 82 jaar.

29-06-2018