Pierino BAFFI

Geboortedatum: 15 september 1930
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 27.03.1985

Pierino Baffi was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een heel goede coureur die twaalf jaar in het profpeloton reed. Hij was een snelle man die in de drie grote ronden totaal dertien etappes op zijn naam bracht.
Vijf in de Tour de France, vier in de Ronde van Italië en vier in die van Spanje. In 1958 won de Italiaan in één jaar ritten in alle drie de grote ronden. Drie in de Tour, één in de Giro en twee in de Vuelta.
Hij evenaarde daarmee het record van de Spanjaard Miguel Poblet die twee jaar eerder hetzelfde gepresteerd had door in de drie grote ronden in elk minstens een etappe te winnen.
Poblet won in 1956 één etappe in de Tour, vier in de Giro en drie in de Vuelta. In één jaar etappes winnen in alle drie de grote ronden is een record dat niet gebroken kan worden, maar alleen geëvenaard.
Dat gebeurde pas in 2003 toen Alessandro Petacchi vier keer een Touretappe won, zes keer een rit in de Giro en vijf keer in de Vuelta. Poblet, Baffi en Petacchi, drie mannen die deze prestaties leverden dankzij hun snelheid en tot in lengte van dagen recordhouder zullen blijven.
Qua inhoud stonden ze hun mannetje, want de drie grote ronden in één seizoen rijden is niet misselijk. Baffi reed in zijn carrière elf keer de Giro, zes keer de Tour en twee keer de Vuelta en hij reed ze op één na allemaal uit.
Weliswaar nooit met een toptien klassering in het algemeen klassement, maar voor een zestiende plaats in de Ronde van Italië van 1956 hoeft hij zich niet te schamen. In zijn tijd was Pierino allerminst een beschermd renner, zoals Petacchi dat later wel was. Tijdens een rit die Petacchi zou kunnen winnen, hoefde hij geen trap te veel te doen. Hij werd in zijn tijd de hele dag voorin gehouden tot de laatste kilometers.
Baffi daarentegen moest wel knechtenwerk doen, maar soms werd hij ook bediend door een gregario. Italiaans voor waterdrager, zoals op foto 2 te zien is. Giuseppe Pintarelli komt met een emmer water langs, waaruit Baffi zijn bidon kan vullen.
Pierino moet een sterke vent zijn geweest want zijn erelijst mag gezien worden. Hij is daarin wel overtroffen door zijn zoon Adriano, die prof werd in het jaar dat hij zijn vader verloor.
Dat was op 27 maart 1985. Pierino Baffi mocht maar 54 jaar worden.

15-09-2017