Philippe THYS

Geboortedatum: 8 oktober 1890
Geboorteland: België
Overleden op: † 17.01.1971

In het jaar dat deze Belgische wielergigant zijn eerste Tour de France won, werd mijn moeder geboren. Ze heeft in haar lange leven revolutionaire veranderingen meegemaakt en ze is daar op haar manier mee omgegaan.
Ze begreep niks van de werking van al die moderne verworvenheden, maar ze maakte er als dankbaar consumente gretig gebruik van.
Andersom is heel wat lastiger, want je kunt je toch niet voorstellen dat Bauke Mollema voor zijn deelname aan de Tour het diploma meestersmid zou moeten overleggen.
Toch moest je anno 1913 dat vak terdege beheersen om bij pech verder te kunnen. Daaraan dankt Flupke Thys zijn eerste Tourzege, omdat zijn grootste opponent Eugène Christophe, bijgenaamd De oude Galliër, het kader van zijn fiets brak en dat persoonlijk in een smidse moest repareren.
De juryleden stonden er satanisch met hun neus bovenop toen Christophe zijn energie uitleefde met hamer en aambeeld, maar een handje tekort kwam voor het bedienen van de blaasbalg.
De knecht van die kleine onderneming bood dat handje aan en die eikels van de jury trokken direct het rode potlood en noteerden dertig minuten tijdstraf. Nou ja!!!
Intussen peddelde Thys vrolijk verder in de wetenschap dat Christophe die avond op meer dan drie uur achterstand zou staan.
In zijn tweede Tour nam het noodlot wraak en hem overkwam iets dergelijks. Maar óf de smederij was dichterbij óf hij was een betere smid, de Brusselaar won ook zijn tweede Tour die startte op de dag dat in Serajewo aartshertog Franz Ferdinand werd vermoord.
Dat was de directe aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang kon de Tour daardoor geen doorgang vinden, want ook Frankrijk werd in la Grande Guerre meegezogen.
Bij de hervatting van de Tour in 1919 stapte Flupke al in de eerste etappe af, omdat hij het niet eens was met het financiële voorstel van zijn sponsor Peugeot, die voor de eindoverwinning nog maar een kwart wilde betalen van het bedrag waar Thys op had gerekend.
De Franse kranten noemden hem een mietje en dat kwam hij in 1920 even rechtzetten. Het werd de mooiste zege van zijn carrière, want hij heerste van start tot finish.
Hij werd de eerste drievoudige winnaar van de Tour en zijn record zou 35 jaar stand houden. In 1955 won Louison Bobet zijn derde en precies weer 35 jaar later evenaarde Greg LeMond dat aantal.
Inmiddels is er met Chris Froome een vierde drievoudige winnaar bijgekomen, maar die is nog actief en er kunnen dus best nog meer overwinningen bijkomen. Zij zijn echter geen recordhouders want Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain wonnen elk vijf keer.
Nog beter deed Lance Armstrong het met zeven Tourzeges, maar die zijn hem ontnomen en zo blijven Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain de recordhouders. Allen zonder het diploma Maître Forgeron.
Philippe Thys overleed vandaag precies 46 jaar geleden op tachtigjarige leeftijd.

17-01-2017