Philippe GILBERT

Geboortedatum: 5 juli 1982
Geboorteland: België

Philippe Gilbert wordt vandaag 36 jaar maar ik heb niet de indruk dat er veel sleet zit op zijn lijf. Hij presteert nog steeds op topniveau, ook al heeft hij dit jaar nog geen grote overwinning behaald.
Wel stond hij op het podium van de Ronde van Vlaanderen (3e) en de E3 Prijs Harelbeke (2e) en werd hij gisteren nog tweede in het Belgische kampioenschap achter zijn ploeggenoot Yves Lampaert. Waarmee ik maar zeggen wil dat de Waal nog steeds prominent aanwezig is en we hem nog niet hoeven af te schrijven.
Toch zal zijn carrière, gezien zijn leeftijd, geen jaren meer duren en als bij zijn afscheid de balans wordt opgemaakt dan is hij internationaal een toprenner geweest met een erelijst om van te watertanden. Met de nadruk op de voorjaarsklassiekers, zijn specialiteit, zowel op de keien als in de heuvels.
Hij stond in die belangrijke reeks eendagswedstrijden 21 keer op het erepodium, waarvan elf keer als winnaar. Vier keer triomfeerde hij in de Amstel Gold Race, want bij het in de slotfase beklimmen van de Cauberg kon niemand hem bijhouden. Hij was daarin zo spuperieur dat Leo van Vliet een paar jaar geleden de finish verlegde om ook eens een andere winnaar te kunnen begroeten.
Zijn veelzijdigheid heeft Philippe bewezen omdat de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares staat, net als heuvelklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl, omdat hij in zo’n steile slotklim alleen wat te duchten had van andere specialisten als Valverde en Rodriguez.
Hij moet het niet hebben van de grote ronden, ook al stond hij vier keer aan de start van de Giro, acht keer van de Tour en acht keer van de Vuelta. Als hij die uitreed was ergens in de dertig zijn beste resultaat. Hij startte meer vanwege het ploegbelang en om ritten te winnen. Negen in totaal, waarvan vijf in de Vuelta.
Philippe Gilbert is nog steeds een van de beste Belgische renners en ook nog een van de kopmannen van een van de sterkste ploegen in het WorldTour peloton. Quick-Step Floors dat dit jaar de overwinningen aaneenrijgt.
Toen in 2012 het WK weer eens in Nederland werd gehouden met de finish op de Cauberg was Philippe natuurlijk huizenhoog favoriet. Hij had geen enkele last van druk en deed op het juiste moment zijn kunstje en mocht een jaar lang de regenboogtrui dragen.
Hij is in eigen land heel populair en dat is uitzonderlijk voor een geboren Waal. Dat komt waarschijnlijk omdat hij al in het begin van zijn carrière goed Vlaams sprak en daardoor slim op de taal barrière balanceert, zonder er af te vallen en iedereen te vriend te houden. Hij spreekt ook uitstekend Italiaans zodat hij ook in dat land goed zijn mondje kan roeren en hem dat meestal op een goede pers komt te staan.
Kortom Philippe Gilbert is in alle opzichten een sieraad voor de sport en een ware ambassadeur mede omdat hij al lang meegaat en nooit in verband is gebracht met wat voor dopingschandaal dan ook. Ik hoop nog een paar jaar van hem te kunnen genieten.
Zijn toekomstplannen zijn al ingevuld want in zijn woonplaats Monte Carlo is hij eigenaar van Bike Shop Philippe Gilbert en als alle daar wonende wielrenners bij hem komen voor het onderhoud van hun fiets dan heeft hij het tot in lengte van jaren razend druk.
Tenzij ze in de EU de belastingregels veranderen of Frankrijk het Prinsdom Monaco laat weten dat het afgelopen moet zijn met al die belastingvoordelen voor expats.

05-07-2018