Petra de BRUIN

Geboortedatum: 22 februari 1962
Geboorteland: Nederland

Het zal je maar gebeuren in je eerste jaar als dameswielrenner om wereldkampioene te worden. Dat overkwam de zeventienjarige Petra de Bruin in 1979 toen zij in Valkenburg met de Belgische Jenny De Smet een gaatje had geslagen en een lange sprint aanging.
Al vijftien meter voor de finish zag zij dat ze ging winnen en breed lachend, met een lullig helmpje op haar blonde krullen, gingen beide armen in triomf omhoog. Haar snelheid liep terug en de Belgische zag haar kans.
Met een onstuimige alles-of-niets poging kwam zij nog langszij en er moest een fotofinishapparaat aan te pas komen om de zege van Petra te bevestigen. De Belgische kwakte haar fiets zo woest over de meet dat ze recht inreed op een motoragent en voor het oog van de camera een spectaculaire duikeling maakte.
Petra merkte het nauwelijks want ze beleefde die momenten in een euforie. Ze was wereldkampioene en dat vond ze echt te gek. Het ongeluksgetal 'dertien' brengt haar kennelijk geluk want het was de dertiende zege dat seizoen van de uit een gezin met dertien kinderen afkomstige Nieuwkoopse.
Ze werd in de pers direct gebombardeerd tot opvolgster van Keetie Hage. Maar Petra de Bruin reageerde nuchter op de vraag of ze een tweede Keetie was. "Ik ben liever een eerste Petra de Bruin." Dat is ze ook geworden, want met haar strijdlust en aanvallende manier van rijden behaalde ze vele overwinningen. Ze was all-round en behalve bergop behoorde ze in alle disciplines tot de besten.
Enkele maanden na het wereldkampioenschap ging ze met de andere Nederlandse wereldkampioenen op bezoek bij koningin Juliana en in januari 1980 werd ze gekozen tot sportvrouw van het jaar. In een keurig maar ouwelijk mantelpakje stond de schuchter lachende tiener voor de flitsende camera's.
Terugblikkend op haar carrière zegt ze dat haar loopbaan eigenlijk achterstevoren is verlopen. "Het hoogtepunt zat te veel in het begin, maar als je zo'n kans krijgt moet je hem natuurlijk wel pakken."
Petra de Bruin is met die opmerking wat te bescheiden over de rest van haar wielerloopbaan die zeventien seizoenen omvatte. Ze won veel wedstrijden en ze reed vijf keer de Tour de France voor vrouwen toen dat evenement nog een voorprogramma van de Tour voor profs was.
Vele malen verdedigde ze de nationale kleuren op het WK als wegrenster en als achtervolgster. Op dat laatste onderdeel haalde ze nog eens het podium met een derde stek achter de Russin Kibardina en de Canadese Strong.
Toen Petra de Bruin wereldkampioene werd zat ze nog op school waar ze voor verpleegkundige studeerde. Die opleiding heeft ze niet afgemaakt omdat ze voor de wielersport koos. Wel werkte zij vele jaren als activiteitenbegeleidster in de zwakzinnigenzorg.
Ze trouwde met Jan en het echtpaar kreeg twee dochters. Petra voltooide de cursussen massage, babymassage en voetreflexmassage en met dat pakket oriënteert ze zich nu op haar toekomst. Daarin zal ze ook wel slagen, want wie geluk heeft als de 'dertien' in het spel is, heeft weinig te vrezen.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

Petra kwam vorig jaar nog eens in het nieuws toen ze op tv verklaarde tijdens haar carrière veelvuldig seksueel te zijn misbruikt. Het was de aanleiding voor het instellen van een onderzoek en het instellen van een meldpunt voor het melden van seksueel misbruik.

Petra de Bruin viert vandaag haar 56ste verjaardag.

22-02-2018