Peter VAN PETEGEM

Geboortedatum: 18 januari 1970
Geboorteland: België

Als je Peter Van Petegem puur op zijn specialiteit beoordeelt, dan was de Zwarte van Brakel tussen 1992 en 2007 een grote renner. Hij reed in die jaren achtereenvolgens voor PDM, Lotto, Schick-Trident, TVM, Farm Frites, Mercury-Viatel, wederom Lotto en tenslotte Quick-Step Innergetic.
De kasseienklassiekers waren zijn terrein en met twee eerste plaatsen en twee derde in de Ronde van Vlaanderen en een overwinning plus een tweede plaats in Parijs-Roubaix is die kwalificatie meer dan terecht.
Verder won De Peet drie keer de Omloop Het Volk en een keer Kuurne-Brussel-Kuurne en behaalde hij op de Vlaamse keien nog een handvol ereplaatsen. Naarmate zijn carrière vorderde ging hij zich steeds meer tot dat soort wedstrijden beperken.
Dat werd hem door zijn werkgever en de pers niet altijd in dank is afgenomen. Dat kostte hem bij de Lotto-ploeg zelfs een contractverlenging omdat zijn salaris te zwaar op de begroting drukte als hij maar een paar wedstrijden per jaar voor de overwinning wilde gaan.
Het heeft lang geduurd voor Peter Van Petegem zich bij de profs van zijn sterkste kant liet zien, maar toen behoorde hij wel gelijk bij de vedetten. Van de Tour, Giro en Vuelta had hij een gezonde afkeer en van de zes keer dat hij in één van de drie grote ronden van start is gegaan, heeft hij die drie keer niet uitgereden.
De keren dat hij wel de eindstreep haalde eindigde hij ergens boven de honderd. Eénmaal is hij in de Tour de France goed opgevallen en was zijn naam op ieders lip. Niet in positieve zin trouwens. Integendeel.
Hij maakte op een dag deel uit van een kopgroep die een behoorlijke voorsprong had genomen, voldoende genoeg om niet meer achterhaald te kunnen worden. Maar Van Pegeme weigerde ook maar een meter kop te doen. Tot ergernis van zijn vluchtgenoten reed de Belg constant in het laatste wiel.
Als de groep nog zou worden achterhaald dan was de ploegsprinter Jeroen Blijlevens kandidaat nummer één voor de ritzege, was zijn argument en daarom mocht De Peet van tweede ploegleider Ad Wijnands niet meewerken.
Een kulreden, waarover het duo behoorlijk is bekritiseerd. Toen was Van Petegem echter een nog vrij onbekende renner en moesten zijn grote successen nog komen. Die speelden zich af tussen 1997 en 2003, terwijl hij in de eerste drie jaren van zijn profloopbaan geen enkele overwinning behaalde.
Een laatbloeier dus, die het tegenwoordig vooral van de eerste uurtjes van de dag moet hebben als uitbater van een Bed & Breakfast in Horebeke. De Zwarte van Brakel viert daar vandaag zijn 48ste verjaardag.

18-01-2018