Peter LUTTENBERGER

Geboortedatum: 13 december 1972
Geboorteland: Oostenrijk

In de jaren dat Rabobank het vlaggenschip was van het Nederlandse wielrennen moesten we het lang doen zonder Nederlandse successen. Het Rabobank Wielerplan is in 1996 in het leven geroepen om het vaderlandse wielrennen uit het slop te halen, maar had het lang moeilijk met die doelstelling.
Daarom moest Jan Raas, de toenmalige algemeen directeur van het project, al snel over de grens kijken om de vele miljoenen bankgeld met successen terug te betalen. Rolf Sörensen liet het niet afweten en later kwamen de resultaten vooral van het duo Oscar Freire en Denis Menchov.
Maar Raas en later zijn opvolger Theo de Rooij hebben ook weleens misgekleund, zoals met de Zwitserse broertjes Zberg en met de Oostenrijker Peter Luttenberger, die vandaag zijn 46ste verjaardag viert.
Zij verdienden grote salarissen, maar zetten daar niet de prestaties tegenover die dat rechtvaardigde. Vooral Luttenberger was een vreselijke miskoop, hoewel Raas dat niet kon weten toen hij de man een contract aanbood.
Der Lutte had in 1996 de Ronde van Zwitserland gewonnen en hij was vijfde geworden in de Tour de France. Dat waren mooie uitslagen en je kunt het Jan Raas niet kwalijk nemen dat hij hem daarom naar Nederland haalde.
In de twee jaar dat hij voor de bank reed won hij echter alleen een etappe in de Ronde van Oostenrijk. Dat was wat magertjes en eind 1998 kon hij vertrekken. In de jaren die volgden reed hij voor diverse ploegen, maar de prestaties van 1996 heeft hij niet meer herhaald.
Hij werd nog een keer kampioen van Oostenrijk in het tijdrijden, maar voor de rest was het uiterst mager. Het zou kunnen dat hij faalde omdat hij het bij Rabobank verdiende geld investeerde in een wijngaard en hij daar ook behoorlijk wat tijd aan besteedde.
Een toprenner kan zich dat niet permitteren. Het vak van wielrenner vereist 200 procent inzet en alles wat afleidt is uit den boze. Maar dat zag Luttenberger niet in. Hij kreeg een afkeer van het professionele wielrennen want wat ooit zijn hobby was, was werk geworden.
Hij stopte in 2006 om verder van zijn wijngaard en zijn verdiende geld te gaan leven. Maar dat gaat gauw vervelen. Hij vond een nieuw doel in zijn leven door op de fiets naar de brandhaarden van de wereld te vertrekken om daar klein leed te helpen oplossen. Een soort Oxfam-Novib maar dan in zijn uppie.
Hij doet goed in het klein, zoals een kind dat door de bombardementen doof is geworden aan een gehoorapparaat helpen en nog veel meer van dat soort goede daden. Een padvinder op de fiets die karweitjes doet die vroeger een heitje kostten.

13-12-2018