Peet OELLIBRANDT

Geboortedatum: 1 december 1935
Geboorteland: België
Overleden op: † 15.06.2014

Als Peet Oellibrandt niet zulke lieve ouders had gehad, plus een fietsenmaker die hem in ruil voor wat hulp matste met zijn materiaal, dan was er van de wielercarrière van deze coureur uit Beveren-Waas niet veel terechtgekomen.
Oellibrandt kwam uit een gezin met negen kinderen en hij moest al jong als bouwvakker meehelpen om het gezinsinkomen wat op te krikken. De franskes die hij binnenbracht waren meer dan welkom.
Zelf had Peet niet veel nodig. Hij was dan wel wielrenner maar de koersmachien die hij als onderbeginneling bereed had hij van een oom gekregen. Veel soeps was het niet, maar de plaatselijke fietsenmaker sleutelde het vehikel iedere keer weer in topconditie.
Als tegenprestatie plakte de jongen de banden van de klanten. I’ll scratch your back and you scratch mine, was zijn Leitmotiv en dat leidde tot een vruchtbare samenwerking waar Peet de motivatie uit putte om het als renner ver te brengen.
Hij was rap en met die gave reed hij bijna altijd prijs in de jeugdrangen. Als het geen eerste plaats was dan altijd wel een stekkie bij de eerste tien. Hij liep niet over van talent, maar hij kon behalve sprinten heel hard fietsen en tegen een solootje zag hij niet op.
Toen hij amateur werd vroeg hij zijn ouders om hulp. Hij wilde het een jaartje proberen zonder te werken. Alles op het koersen zetten om te kijken of er geld mee te verdienen zou zijn.
Ze gingen akkoord en kregen er een kostganger voor terug die van het prijzengeld meestal wel zijn bijdrage aan de huishoudpot kon leveren. Door veel te trainen ging hij bij de amateurs mooie uitslagen rijden en prijzen winnen.
Zijn naam haalde iedere week de gazetten vol met wieleruitslagen en de Belgische keuzeheren selecteerden hem voor het WK. De beslissing om daarna beroepsrenner te worden was snel genomen.
Hij kreeg een contract bij Poeders Mann en toen was het karren maar. Waar hij maar kon starten stond hij aan de start, zowel op weg als baan. In zijn tweede profjaar werd hij op de weg op indrukwekkende wijze Belgisch kampioen door de sterke Jan Adriaanssens te vernaggelen. Maar liefst drie maal schreef hij de Grote Scheldeprijs op zijn naam.
Op de baan wist hij drie maal het Belgisch kampioenschap achtervolging te veroveren en al het geld dat hij verdiende potte hij zoveel mogelijk op. Toen het een aanzienlijk bedrag was geworden kocht hij een café op de Grote Markt in Beveren-Waas.
Hij kwam als wielrenner niet meer tot indrukwekkende prestaties, maar hij had voor zijn inkomsten een goed alternatief gevonden. Tot zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft hij Café Sportif uitgebaat.
Sterk en onverzettelijk ging hij als coureur en kastelein steeds zijn gang, een echte Flandrien uit het boekje. Peet Oellibrandt overleed op 15 juni 2014 op 78-jarige leeftijd.

01-12-2017