Pavel TONKOV

Geboortedatum: 9 februari 1969
Geboorteland: Rusland

De Rus Pavel Tonkov uit Iszjevsk was een uitstekende ronderenner. Zoals zo veel van zijn landgenoten kwam hij na de val van het IJzeren Gordijn in Italië terecht en ontwikkelde daar zijn carrière. Hij reed goed bergop en hij had ook een uitstekende tijdrit in de benen.
Zijn wedstrijd was de Ronde van Italië en hij verscheen tien keer aan de start met een prachtige reeks: 7e, 5e, 4e, 6e, 1e, 2e, 2e, 5e en 13e. Hij moest het vooral van zijn regelmaat hebben. Hij behaalde al die ereplaatsen zonder grote uitschieters want in al die jaren won hij slechts vier etappes. De Giro die hij in 1996 was, was een van de spannendste uit de geschiedenis.
Vier dagen voor het eind waren er nog vier kanshebbers op de eindzege. Het begon met de tijdrit die door zijn landgenoot Evgeni Berzin werd gewonnen met slechts een seconde voorsprong op de Spanjaard Abraham Olano die toen wereldkampioen was. Tonkov moest bijna anderhalve minuut toegeven, maar behield zijn roze trui met één tel voorsprong op Olano en veertien tikjes op Berzin. Met nog twee zware Dolomietenritten in het verschiet verkeerde Pavel Tonkov dus in wankel evenwicht.
De volgende dag was hij zijn trui kwijt, want Olano kwam precies een seconde eerder over de streep. Twee man in het roze? Nee, want nadat de reglementen waren geraadpleegd, ging de trui naar de lange Bask. Een dag later – de voorlaatste etappe – was de koninginnenrit met reuzen als de Gavia en de Mortirolo in het parcours. Tonkov ging die dag vol in de aanval en met Gotti, Zaina en Ugrumov reed hij weg bij Olano die bijna drie minuten moest toegeven.
Zo won Pavel Tonkov de Giro waarin nogal wat vedetten ontbraken, vanwege de Olympische Spelen dat jaar waar voor het eerst professionals aan de start mochten komen. Daarom bleven mannen als Jalabert, Indurain, Rominger, Armstrong en Museeuw thuis, omdat ze niet te vroeg in het seizoen wilden pieken.
Vreemd genoeg is Tonkov nooit in de Tour de France gestart. Dat zal wel door sponsorbelangen zijn veroorzaakt en dat is de reden waarom de Rus zijn palmares hoofdzakelijk in Italië heeft gerealiseerd. Wel won hij een keer de Ronde van Romandië en was hij een keer derde in de Vuelta. En niet te vergeten de Ronde van Zwitserland in 1995 en dat was ook al een heel bijzondere zege.
De overwinning leek bij de start van de achtste etappe zeker voor Alex Zülle, nadat hij met overmacht de klimtijdrit had gewonnen. Tonkov leek met een achterstand van anderhalve minuut kansloos, maar in die achtste rit moesten de renners over de Albulapas.
Op die gevreesde klim reed Tonkov de gebrilde Zwitser zo uit het wiel en kwam over de finish met bijna twee minuten voorsprong op de zoon van een Zwitserse vader en een Nederlandse moeder. Met dertien seconden bonificatie nam de Rus de leiding over.
De volgende dag deed Zülle er alles aan om de leiderstrui terug te veroveren, maar Tonkov stak in supervorm en pareerde schijnbaar moeiteloos alle aanvallen. Hij behield de controle, liet Marco Pantani de rit winnen en gaf met een vernederend gebaar Zülle voorrang in de sprint om de vierde plaats.
In de tiende en laatste rit kwam zijn overwinning niet meer in gevaar. Hoewel je hem dus zeker geen veelwinnaar kunt noemen is zijn erelijst er toch een die gezien mag worden. De vandaag 48 jaar wordende Pavel Tonkov zette in 2005 een punt achter zijn carrière.

09-02-2018