Paul SHERWEN

Geboortedatum: 7 juni 1956
Geboorteland: Groot Brittannië
Overleden op: † 01.12.2018

In de Tour starten elk jaar zo’n kleine tweehonderd renners, maar het aantal oud-renners dat de Tourkaravaan bevolkt is misschien nog wel groter. Ze zijn er aanwezig als ploegleider, mekanieker, verzorger, journalist, radio- of tv-verslaggever, chauffeur van een gastenwagen , koffersjouwer of in nog tal van andere functies.
Het heeft maar gedeeltelijk met geld te maken, want meestal is het heimwee en nostalgie dat hen drijft. Ze kunnen niet buiten het sfeertje waar ze destijds als coureur bijna walgend afscheid van hebben genomen.
Een van hen is de Brit Paul Sherwen. Hij reed de Tour zeven maal en heeft er inmiddels een veelvoud opzitten als radioreporter voor de Britse zender ITV, terwijl hij verder bijdragen levert aan SBS Network in Australië en CBS Sports in Amerika.
Sherwen is een kosmopoliet, want nadat hij als kind opgroeide in Kenya, woont hij al weer vele jaren in Kampala, de hoofdstad van Uganda.
Als zo veel Britse renners uit zijn tijd verhuisde hij naar Frankrijk om daar als lid van een Franse wielerclub wedstrijden te rijden in de hoop een contractje te bemachtigen bij een grote ploeg.
Sherwen is geen grote renner geweest en zijn erelijst vermeldt slechts zes overwinningen. De belangrijkste daarvan is een etappezege in de Ronde van de Middellandse Zee en daar zullen de wielerliefhebbers niet van wakker liggen.
Toch is hij nog steeds een bekende naam in wielerkringen en dat komt waarschijnlijk door zijn overlevingsdrift. Twee keer overschreed hij in de Tour de France de tijdslimiet, maar beide keren mocht hij de volgende dag weer starten.
De eerste keer was in 1978 toen hij in het begin van een etappe keihard tegen het wegdek stuiterde en langdurig medische verzorging nodig had. Hoewel hem opgeven werd aangeraden, stapte hij weer op zijn fiets en zette een moedige, maar zinloze achtervolging in.
Hij kwam ruim buiten de tijd binnen, maar de Tourdirectie streek vanwege zijn manmoedige vasthoudendheid de hand over het hart en Sherwen mocht de volgende dag weer starten en kwam uiteindelijk als zeventigste in Parijs aan.
Zes jaar later overkwam hem ongeveer hetzelfde. In een etappe met zes cols kwam hij al ten val toen het startschot nog maar net had geklonken. Hij zwoegde geblesseerd in zijn eentje over de zes cols en kwam een uur na de winnaar over de finish.
Wederom werd zijn moed en doorzettingsvermogen beloond, want ook ditmaal haalde hij Parijs. Als 141ste op bijna drieënhalf uur van winnaar Bernard Hinault. Hij zal aan zijn Tourverleden voldoende anekdotes hebben overgehouden om zijn radioluisteraars prettig bezig te houden met zijn verhalen.
Paul Sherwen viert vandaag zijn 61ste verjaardag. Misschien thuis, misschien aan het werk in de Dauphiné.

07-06-2017