Paul MAYE

Geboortedatum: 19 augustus 1913
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 19.04.1987

Paul Maye die vandaag precies 105 jaar geleden werd geboren in Bayonne in Frans Baskenland, was een rappe. Veel van zijn overwinningen behaalde hij in de eindsprint en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij drie keer de najaarsklassieker Parijs-Tours op zijn naam schreef.

In die tijd werden sprinters nog niet zo omgeven door hulp als heden ten dage en Maye moest in de koers zijn eigen boontjes doppen. Hij had veel inhoud en zo kon het gebeuren dat hij ook koersen kon winnen waar het niet op een eindsprint aankwam.

De specialist in een snelle koers als Parijs-Tours kon ook in een keienklassieker als Parijs-Roubaix goed uit de voeten. In 1945 wist hij de Hel van het Noorden zelfs te winnen door in de finale een van de beste Franse renners van dat moment, Lucien Teisseire af te troeven.

Paul Maye was geen man voor de Tour de France. Hij kwam wel zes keer aan de start, maar slechts één keer haalde hij Parijs. Met twee etappezeges, want hij was een rittenkaper met de makke dat hij de bergen niet overkwam.

Een soort Eddy Planckaert, zeg maar. Maye was ook twee keer kampioen van Frankrijk bij de beroepsrenners, nadat hij dat ook al eens bij de amateurs had gepresteerd en in het militair kampioenschap van zijn land.
Ook voor Maye gold dat de Tweede wereldoorlog een dikke streep door zijn rekening heeft gehaald. Weliswaar won hij in 1945 zowel Parijs-Tours (voor de derde keer) als Parijs-Roubaix, maar zijn grote tijd was voorbij.

De veteranenleeftijd naderde en hij kon behoudens enkele uitschieters geen potten meer breken. Desondanks beëindigde hij zijn carrière pas in 1950. Paul Maye overleed op 19 april 1987 op 73-jarige leeftijd.

19-08-2018