Paul LE DROGO

Geboortedatum: 16 februari 1905
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 25.07.1966

In welke editie van de Tour de France reden op één dag drie renners in de gele trui? Dat zou een aardige kwisvraag kunnen zijn, hoewel ik vrees dat vrijwel niemand het antwoord weet. Het antwoord is 1929, want na de zevende etappe van Sables d'Olonne naar Bordeaux stonden drie renners met precies dezelfde totaaltijd eerste in het klassement.
Tourbaas Henri Desgrange kon geen andere oplossing bedenken dan Nicolas Frantz, André Leducq en Victor Fontan de volgende dag alle drie in de gele trui te laten vertrekken. Een dag later reed alleen Fontan nog in het geel, omdat hij in de Pyreneeën succesvol in de aanval was gegaan.
De eindoverwinning van die Tour was echter voor de Belg Maurice Dewaele, bijgenaamd de Metronoom, vanwege zijn gelijkmatige rijden. De winnaar van de zesde etappe, Paul Le Drogo, was er toen al niet meer bij.
Op de dag dat Fontan in de aanval ging, bleken de Aubisque en de Tourmalet veel te hoog voor hem en de Breton stapte in de bezemwagen. De rit die hij won ging van Vannes naar Sables d’Olonne en die eindigde in een door hem gewonnen massasprint, wat in die tijd zelden gebeurde.
Paul was een jongere broer van tweevoudig Frans wegkampioen Ferdinand Le Drogo, die als renner veel meer aanzien had. Paul was een redelijke coureur die met zijn snelheid een acceptabele palmares bijeen fietste en in de wintermaanden graag een aantal cyclocrossen mocht rijden/lopen.
Een echte topper kon je hem niet noemen en het bekendst is hij dan ook pas na de Tweede Wereldoorlog geworden, toen hij in 1947 ploegleider werd van de Stella-Wolber-ploeg. Stella was een fameuze fietsenfabriek uit Nantes en Wolber een bekend Frans bandenmerk.
In die ploeg zaten de gebroeders Louison en Jean Bobet en Louison was na de oorlog de hoop van alle Fransen, omdat er met name in de Tour veel van hem werd verwacht. Het duurde een aantal jaren voor hij dat kon waarmaken, maar toen won hij dan ook drie keer achter elkaar.
Zijn ploegleider in de Tour was echter niet Le Drogo, maar Marcel Bidot omdat de Tour toen werd verreden volgens de landenformule en Bobet verplicht moest starten in de Franse nationale ploeg.
Le Drogo werd pas ploegleider in de Tour in 1953, toen er naast die nationale ploeg met Bobet ook een aantal regionale Franse ploegen deelnamen, omdat er te veel Franse renners niet konden deelnemen omdat die nationale ploeg maar tien man telde.
De ploeg van de Franse westkust (France Ouest) stond tussen 1953 en 1962 onder leiding van Le Drogo en zijn grootste succes behaalde hij met zijn renner Jean Mallejac, die in 1953 als tweede eindigde achter Louison Bobet die toen de eerste van zijn drie opeenvolgende overwinningen behaalde.
Zo sneed het mes voor Le Drogo dat jaar aan twee kanten, want zijn kopman van de Stella-Wolber-ploeg won de ronde en zijn kopman van de West-ploeg werd tweede.
Paul Le Drogo is niet oud geworden want tijdens de Tour de France van 1966 (om precies te zijn op 25 juli), overleed hij aan een hartstilstand. Hij werd slechts 61 jaar.

16-02-2018