Paul HAGHEDOOREN

Geboortedatum: 11 oktober 1959
Geboorteland: België
Overleden op: † 09.11.1997

Het zal je maar gebeuren dat je na een diagnose van een cardioloog te horen krijgt dat er niets met je aan de hand is om kort daarna bij een stukkie hardlopen op het strand in elkaar te zakken als gevolg van een hartstilstand.

Het overkwam Paul Haghedooren en de kleine stoemper uit Waregem kon het niet navertellen. Hij was dertien jaar beroepsrenner en hij had meer wilskracht dan talent.

Daarmee realiseerde hij een alleszins redelijke carrière met als hoogtepunt het Belgisch kampioenschap in 1985. In de sprint versloeg hij regerend wereldkampioen Claudy Criquielion en Rudy Dhaenens, die vijf jaar later wereldkampioen zou worden.

Hij won in datzelfde jaar nog de Grote Prijs Pino Cerami en dat was het wel zo’n beetje. Hij werkte alle Belgische ploegen van zijn tijd af en hij was steeds consciëntieus met zijn vak bezig en een toegewijde helper om voor de kopmannen te werken.

Dat waren over het algemeen renners die maar eeen tikkie beter waren dan hij. Ook Haghedooren ontkwam niet aan een dopingaffaire toen in 1989 een te hoge testosteronspiegel bij hem werd aangetoond.

Hij werd een half jaar geschorst, maar na een uitgebreid medisch onderzoek kon hij bewijzen dat zijn eigen lijf verantwoordelijk was voor de onbalans in zijn hormoonhuishouding.
Na zijn profcarrière heeft hij nog drie jaar afgebouwd bij de amateurs tot hij in een koers van zijn fiets viel en zijn huisarts hem voor onderzoek naar het ziekenhuis stuurde.

Daar vond de medische misser plaats, waaraan Paul Haghedooren vandaag precies twintig jaar geleden is overleden. Hij mocht maar 38 jaar worden.

09-11-2017