Paul EGLI

Geboortedatum: 18 augustus 1911
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 23.01.1997

Waar bij ons Wim van Est de eerste Nederlander was die de gele trui in de Ronde van Frankrijk droeg, daar was Paul Egli de eerste Zwitser. Dat was in 1936 toen hij in Lille de eerste etappe won en als debutant de gele trui mocht aantrekken.
Een dag later was hij hem net als Van Est al weer kwijt, maar minder dramatisch. Geen duik in een ravijn of ander onheil, maar gewoon op de tweede dag te veel tijd verspeeld, waarna de trui naar de torso van de Fransman Maurice Archambaud verhuisde.
Hij wist al wat het was om de eerste Zwitser ergens in te zijn, want in 1933 was hij bij de amateurs wereldkampioen op de weg en daarmee de eerste Helveet in de geschiedenis die de regenboogtrui mocht dragen.
Een jaar eerder was hij er al dicht bij geweest met een tweede plaats achter de Italiaan Gaetano Martini. Egli had veel in zijn mars en hij uitte dat onder meer door twee maal achtereen kampioen van zijn land te worden. De enige Zwitserse klassieker, het Kampioenschap van Zürich, wist hij drie keer op zijn naam te schrijven.
Egli was een goede eendagsrenner die behoudens die ene etappezege en die ene gele trui in de Tour weinig succesvol was. In de Ronde van Zwitserland deed hij het beter. Hij won over meerdere jaren gespreid totaal vier etappes en was in de editie van 1939 vierde in het eindklassement.
In 1938 reed Egli een heel sterk wereldkampioenschap in Valkenburg. Hij ging in de finale naar de eindstreep met zijn landgenoot Leo Amberg en de Belg Marcel Kint.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fransen is de animositeit tussen Zwitserse renners altijd groot geweest en zo kon het gebeuren dat Kint in het Limburgse Valkenburg wereldkampioen werd.
Toen in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak en alle omringende landen door de Duitsers werden bezet, was Egli nog maar 27 jaar en in de kracht van zijn rennersleven.
Die oorlog betekende het einde van zijn ambities, want slechts in het eigen (neutrale) land kon hij nog aan de slag. Na de oorlog heeft hij het nog even geprobeerd, maar de power van de zes jaar daarvoor had hij niet meer.
Hij werd de begeleider van het opkomende talent Ferdi Kübler, om daarna langzaam in de anonimiteit te verdwijnen. Hij stierf in 1997 op 85-jarige leeftijd.

23-01-2017