Paul DEPAEPE

Geboortedatum: 12 oktober 1931
Geboorteland: België

Paul Depaepe is een geboren en getogen Antwerpenaar en in de tweede stad van België ligt op de grens met Merksem het sportpaleis.
Dat oerlelijke gebouw dat nog steeds markant aan de ring ligt, heeft tegenwoordig geen betekenis meer voor de wielersport. In de jaren vijftig des te meer toen daar onder verantwoordelijkheid van matchmaker Theo Baelemans het ene na het andere spectaculaire wielerprogramma werd georganiseerd.
Landgenoten als Piet van Kempen, Jan Pijnenburg, Gerrit Schulte, Peter Post en René Pijnen waren er grootheden en vele jonge renners kregen er de kans om als abonnent hun kunsten te komen vertonen en er hopelijk een plaatsje te verwerven tussen de vedetten.
De meeste van die jonge gasten werd de deur gewezen, want ze werden vooral beoordeeld op hun vermogen om supporters – liefst met bussen tegelijk - naar de betaalde rangen te lokken, want de schoorsteen moest ook in het sportpaleis en in huize Baelemans roken.
Jongens uit Antwerpen zelf hadden een streepje voor, omdat de supporters gewoon met het openbaar vervoer naar het sportpaleis kwamen. Zo kwam ook de naam van Polleke Depaepe op de affiches.
Hij was een echte jachtrijder en daarom kon Baelemans hem wel gebruiken voor het achtervolgingsnummer. In die discipline werd Depaepe dan ook twee keer kampioen van België.
In de andere baandisciplines draaide hij vakbekwaam mee en hij was jarenlang een vaste waarde op de Europese winterbanen. Al snel besloot hij het ook achter de motor te proberen en dat werd zijn bestemming.
In 1957 werd hij op de baan van Rocour in Luik wereldkampioen en hij werd nog drie keer tweede. In 1961 achter de Duitser Karl-Heinz Marsell, in 1962 achter het Spaanse fenomeen Guillermo Timoner en in 1963 achter zijn landgenoot Leo Proost.
De datum 29 oktober 1965 zal Pol Depaepe niet snel vergeten. Op die dag maakte een vreselijke val in het sportpaleis een eind aan zijn carrière. Hij herstelde grotendeels, maar het fietsen kon hij vergeten.
In plaats daarvan werd hij gangmaker en dat heeft hij nog jaren gedaan. Pol Depaepe wordt vandaag bij leven en welzijn 85 jaar.

12-10-2016