Paul CHOCQUE

Geboortedatum: 14 juli 1910
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 04.09.1949

Het was best wel een baasje deze Paul Chocque uit het stadje Viroflay in de omgeving van Versailles. Bij de Olympische Spelen van Los Angeles won hij in 1932 zilver als een van de vier Franse amateurs in het nummer vier kilometer ploegachtervolging op de baan.
In datzelfde jaar werd hij derde bij de wereldkampioenschappen op de weg achter de Italiaan Martano en de Zwitser Egli. Na zijn overstap naar de profs demonstreerde hij in tal van opzichten zijn veelzijdigheid.
Zo won hij in 1936 de monsterklassieker Bordeaux-Parijs voor de Italiaan Rossi en zijn landgenoot Faure. Ook in het veldrijden excelleerde hij door drie maal achtereen kampioen van Frankrijk te worden.
Twee keer startte hij in de Tour de France en na een 31ste plaats in 1935 begon hij als aanvoerder van de Franse nationale équipe aan die van 1937.
Hij won daarin twee etappes en in de eindstand vinden we hem terug op de zevende plaats, terwijl zijn ploeggenoot Roger Lapébie die ronde won.
Toen de nazi’s in 1939 en 1940 een groot deel van Europa hadden bezet en er nog maar weinig wegwedstrijden konden worden gehouden, besloot Chocque in 1940 verder te gaan als stayer.
Hij hoefde daarvoor zijn land niet meer uit, want er werden in Frankrijk zelf heel veel wedstrijden gehouden, waarin hij zijn graantjes kon meepikken zonder echt te excelleren.
Hij was niet de enige die vanwege de omstandigheden die stap had gewaagd en dat maakte de spoeling dun. Toen de oorlog voorbij was, was hij te oud om in het wegrennen nog iets te bereiken en hij bleef het rolrijden trouw.
Tot die fatale vierde september van het jaar 1949 toen hij op een mooie nazomermiddag bij een wedstrijd in het Parc des Princes in Parijs ten val kwam en dodelijk verongelukte.
Paul Chocque werd maar 38 jaar.

14-07-2017