Patrick BONNET

Geboortedatum: 6 september 1957
Geboorteland: Frankrijk

Het is weer zover. Onder de te feliciteren jarigen en de te gedenken overledenen van vandaag zit er niemand waar ik een verhaaltje uit kan braden en daarom maar weer de heiligenkalender geraadpleegd. Wielrennen is immers een katholieke sport.
Ik kwam op 9 juli uit bij de Martelaressen van Orange. Dat waren 52 nonnen die tijdens de Franse revolutie op 9 juli 1789 door de revolutionairen werden gevangen genomen en een voor een gedood op beschuldiging van ondermijning van de nieuwe republiek door fanatisme en bijgeloof.
Bij die 52 namen trof ik Marquerite Bonnet aan en zij deed me besluiten vandaag mijn uittreksel te vullen met de wielercarrière van de Fransman Patrick Bonnet, geboren op 6 september 1957 in Montpellier.
Patrick was van 1979 tot 1987 een goede prof, een explosieve renner die ontiegelijk hard kon fietsen en dat heel lang kon volhouden. Het was zijn handelsmerk en een korte proloog van maximaal vier kilometer kon hij goed aan. Hij heeft er in zijn carrière dan ook enkele gewonnen.
Hij begon zijn profbestaan bij de Belgische Flandria-ploeg, maar Cyrille Guimard haalde hem naar Renault-Gitane, toen nog de ploeg van Bernard Hinault. Hij was een goede helper, die met zijn speciale gave geweldig een sprint kon aantrekken.
Het meeste naam maakte hij in de Ronde van Italië van 1982. Er was op de tweede dag een ploegentijdrit en de Renault-ploeg kwam met de winnende tijd over de finish met Patrick Bonnet min of meer per ongeluk op kop.
Zo mocht hij de roze trui aantrekken, het kleinood dat hij een dag later weer moest afstaan. Of dat het hoogtepunt van zijn carrière was, weet ik niet, maar het zou best kunnen. Op zijn erelijst prijken echter overwinningen waar hij misschien wel trotser op is.
Patrick won twee etappes in de Tour de l’Avenir en in 1980 het eindklassement van de Tour de l’Oise vóór Jean-René Bernaudeau en Jean-François Pescheux. Dat lijkt me meer een hoogtepunt dan die toevallig veroverde roze trui.
Toch is die Maglia Rosa nog dagelijks in zijn nabijheid want de nu zestigjarige Patrick Bonnet heeft hem in Montpellier in zijn winkel hangen. Een fietsenwinkel uiteraard.
Met dank aan Marquerite Bonnet die vandaag precies 229 jaar geleden uit haar religieuze en vredige omgeving werd weggerukt door een stelletje barbaren die de wereld dachten te verbeteren door een regime te vestigen dat misschien nog wel misdadiger was, dan de vermoorde Louis de Zestiende.

09-07-2018