Pasquale FORNARA

Geboortedatum: 29 maart 1925
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 24.07.1990

Ik ben thuis opgegroeid met belcanto, Italiaanse operazang waar mijn ouders verslingerd aan waren. Een van hun favoriete opera’s was Don Pasquale van Gaetano Donizetti. Een komische opera, maar toen mij het verhaal werd uitgelegd kon ik er niet om lachen. Wel vond ik de naam Pasquale mooier dan Fausto of Gino.
Toen er in de jaren vijftig een Italiaanse wielrenner met die voornaam aan de Tour de France meedeed, bestempelde ik hem direct tot een van mijn favorieten.
In 1955 werd Pasquale Fornara vierde in de Tour achter Louison Bobet, Jean Brankart en Charly Gaul. Hij was een uitstekende ronderenner die goed kon klimmen, maar in de tijdritten altijd moest inleveren. Met een derde plaats als beste prestatie eindigde hij in de Giro zes keer bij de eerste tien en in de Ronde van Spanje werd hij een keer tweede.
Hij was dus goed in Italië, Frankrijk en Spanje, maar zijn hoogtepunten als renner bereikte hij in Zwitserland. Met dat land moet hij een bijzondere band hebben gehad, want hij won de Tour de Suisse maar liefst vier keer en dat is nog steeds een record.
Hij startte vijf keer in die Zwitserse rondrit en alleen in 1953 werd hij geen winnaar, maar vijfde in de eindstand. En daar deden in die tijd toch echt renners aan mee met namen als Coppi, Koblet, Kübler, enzovoort.
Ook won hij een keer de Ronde van Romandië en de Grote Prijs van Zwitserland. Het zou voor de hand hebben gelegen dat hij zich na zijn loopbaan in het land van Wilhelm Tell zou hebben gevestigd, maar Pasquale had echt wel doorgewinterde Italiaanse roots.
Wielerroots moet ik zeggen, want hij reed zijn hele carrière op een van de meest beroemde fietsmerken uit de Italiaanse wielerhistorie. Legnano.
Peter R de Fiets zal volgende week dinsdag over dit legendarisch merk een bijdrage leveren. Legnano is de naam van een stadje met een roemrucht verleden.
In dat stadje begon Pasquale Fornara uitgerekend een hotel-restaurant dat zich op culinair gebied een grote faam verwierf.
De voormalige wielrenner was er jarenlang de patron, die als een Don Pasquale over de kwaliteit van zijn menu waakte. Er heeft vast ook wel een Zwitsers kaasje op gestaan. Kan niet anders.

29-03-2016