Pascal RICHARD

Geboortedatum: 16 maart 1964
Geboorteland: Zwitserland

Zoals zoveel van zijn landgenoten is Pascal Richard als veldrijder begonnen. De Franstalige Zwitser was in 1988 zelfs wereldkampioen in deze discipline.
Maar zijn wielerliefde lag toch op de weg, een onderdeel van de wielersport die hij vooral als training voor het crossen beoefende. Met voldoende succes om in 1989 echt voor het wegrennen te gaan.
Hij werd direct Zwitsers kampioen en hij won een rit in de Tour de France. Richard was een handige renner die er een meester in was om onverwachte situaties, zoals die in elke koers voorkomen, genadeloos uit te buiten.
Hij was heel talentvol, maar geen ronderenner. Althans niet in het grote werk, want in 1993 won hij zowel de Ronde van Romandië in het voorjaar als de Tour de Suisse in de zomer.
In de Tour de France is hij niet verder gekomen dan een 23ste plaats. Wel won hij etappes in zowel de Tour als de Giro. Een van zijn mooiste overwinningen is die in Luik-Bastenaken-Luik in 1996.
Dat was het grote jaar van Pascal Richard, want in Atlanta werd hij de eerste professional die Olympisch kampioen werd. Tot en met 1992 golden strenge amateurbepalingen op het grootste sporttoernooi ter wereld.
Fabio Casartelli was in 1992 in Barcelona de laatste amateur die Olympisch kampioen werd, maar in Atlanta mochten voor het eerst profs starten en waren de strikte amateurbepalingen verleden tijd.
In die Olympische wegwedstrijd toonde hij zijn talent om van onverwachte situaties te profiteren. In eigen land ging Lance Armstrong voor goud en hij was huizenhoog favoriet.
De toen nog onstuimige Texaan leek in de finale met de eer te gaan strijken, maar de Zwitser had als enige in de gaten dat de Texaan zijn krachten had overschat. Precies op het moment dat Armstrong moest passen, demarreerde hij en kreeg de Deen Rolf SØrensen en de Italiaan Max Sciandri mee.
De Deen ging in de laatste kilometer vroeg aan, maar Richard overbrugde een gat van vijftien meter en werd Olympisch kampioen. Het was de grootste overwinning van een groot coureur die daarna langzaam uit de frontlinie wegdeemsterde.
Pascal Richard viert vandaag zijn 53ste verjaardag.

16-03-2017