Pascal KOLKHUIS TANKE

Geboortedatum: 30 december 1962
Geboorteland: Nederland

Hij was in zijn tijd bepaald geen doorsnee profrenner, want net als generatiegenoot Maarten Ducrot had hij gestudeerd. Politicologie in Rotterdam en Bedrijfskunde in Leuven.
De coureur uit Breukelen was een goede amateurrenner die het in 1985 bij de profs probeerde. Het was een kortstondig avontuur bij de formatie van Skala-Gazelle.
Ook Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel begonnen dat jaar bij deze ploeg aan het profbestaan. In tegenstelling tot die twee hield Pascal het al na een jaar voor gezien.
Een paar jaar later dook zijn naam weer op in de wielersport toen hij een verbintenis aanging met de KNWU om als chef d’équipe leiding te geven aan de Nederlandse afvaardigingen bij het WK.
Ook dat duurde niet lang en eigenlijk zou de naam Kolkhuis Tanke in de anonimiteit verdwenen moeten zijn als hij niet op andere wijze van zich had doen spreken. Ook weer via de fiets.
Op 1 juni 1998 begon hij in zijn eentje aan een 24.000 kilometer lange fietstocht richting Azië. Dan moet je eerst door Oost-Europa en na vier weken peddelde hij Roemenië binnen.
Op doorreis natuurlijk, maar in dat land ontmoette hij zijn aanstaande vrouw en werkte hij een jaar lang in een tehuis voor verwaasloosde kinderen.
Pas nadat het huwelijk gesloten was werd de reis voortgezet, maar nu met z’n tweeën. Op twee fietsen maakten ze de door Pascal geplande reis af en ze doorkruisten zeventien landen.
Ze streken uiteindelijk neer in Zuid-Oost Azië om vandaar te gaan doen waar ze zelf zo verzot op waren: het organiseren van tropische fietsreizen.
Hij legde zijn ervaringen neer in een boek dat Zeven Nomadische Jaren heet, nadat hij al eerder een boek had gepubliceerd, gebaseerd op zijn samenwerking als chef d’équipe met de toenmalige bondscoach van de KNWU Gerrie Knetemann.
Dat dit boek de titel kreeg De gladiolen en de Dood is dan ook niet verwonderlijk. Wie iets voelt voor een tropische fietsreis moet maar eens op internet gaan zoeken. Zeker weten dat je dan bij Pascal Kolkhuis Tanke uitkomt. De site heet de Tropical Cyclist.
Pascal viert vandaag zijn 54ste verjaardag

30-12-2016