Pascal JULES

Geboortedatum: 22 juli 1961
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 25.10.1987

Hoewel het Franse wielrennen er beter voorstaat dan vele jaren het geval was, liggen de grote dagen van Bobet, Anquetil, Thevenet, Hinault en Fignon ver achter ons. Het is zelfs de vraag of het land ooit nog kan domineren in de eigen ronde, toch de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld.
Een kampioen van het formaat van de bovengenoemde kampioenen wordt niet ieder jaar geboren en elk talent dat er een zou kunnen worden, wordt een grote toekomst voorspeld, waarbij de wens meestal de vader van de gedachte is.
Zo is het ook Pascal Jules vergaan, toen die opvallende uitslagen ging rijden in de amateurcategorie. De renner uit La Garenne-Colombes in de omgeving van Parijs werd bij wijze van spreken al het zwemdiploma nog voor hij een zwembad van binnen had gezien.
En dat zwembad is in overdrachtelijke zin de beroepscategorie. Het viel aanvankelijk tegen, hoewel hij niet echt slecht presteerde. Wel werd er ernstig aan de beroepsernst van het vrolijke talent getwijfeld.
Hij zat in de Renault-ploeg waarin ook de ambitieuze Laurent Fignon reed, als een van de kroonprinsen van Hinault. Fignon won in 1983 verrassend de Tour de France, bij afwezigheid van Bernard Hinault die dat jaar aan zijn knie was geopereerd.
Een jaar later was Fignon wel favoriet en hij zou die Tour ook met overmacht winnen. Daags nadat de Parijzenaar een 67 kilometer lange tijdrit had gewonnen, zorgde Jules in de achtste etappe voor weer een succes.
Bij het binnenrijden van de aankomstplaats Nantes demarreerde hij vol uit het op stoom gekomen peloton en wist zowaar een kleine voorsprong tot aan de streep vast te houden. Hij beëindigde die Tour op een 21ste plaats en kreeg veel complimenten.
Wederom werden verwachtingen geuit die hij niet waar kon maken. Een blindedarmoperatie wierp hem ver terug en hij slaagde er niet in weer op zijn oude niveau te komen. Zijn contract bij Renault werd niet verlengd en hij vond met moeite onderdak bij een Spaanse ploeg.
Hij voelde zich daar niet thuis, presteerde steeds minder en zou redelijk anoniem de wielergeschiedenis zijn ingegaan, als hij op 25 oktober 1987 niet bij een verkeersongeval om het leven was gekomen.
Zijn zoon Justin trad als wielrenner in zijn voetsporen maar die zag zijn carrière abrupt onderbroken toen hij in 2008 tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, waarvan drie voorwaardelijk. Wat had hij misdreven?
Dat was niet misselijk, want in 2004 had hij tijdens een uit de hand gelopen familiebijeenkomst zijn schoonvader met een ijzeren staaf de hersens ingeslagen. En dat mag niet.
Toen hij in 2010 vrijkwam vond hij een plek in de continentalploeg La Pomme Marseille, maar zijn carrière duurde niet lang meer. Pascal Jules overleed op 25 oktober 1987. Hij werd maar 26 jaar.

22-07-2017