Paolo TIRALONGO

Geboortedatum: 8 juli 1977
Geboorteland: Italië

Paolo Tiralongo is een renner die al sinds 2000 in het profpeloton meerijdt, daarin zeker naam heeft gemaakt, maar die we niet tot de groten kunnen rekenen. Een goede middenmoter, zeg maar.
Hij begon in 2000 bij de fameuze of beruchte (het is maar hoe je het bekijkt) Fassa Bortolo-ploeg, tot de sponsor zich na alle dopingschandalen ijlings uit de wielersport terugtrok.
Voor Paolo was er geen belangstelling bij de grote ploegen en hij kwam bij gebrek aan beter in een bescheiden continentalteam terecht. Voor die ploeg won hij in 2004 het bergklassement in de Tour Down Under.
Met nog twee handen vol ereplaatsen kwam hij terug in de belangstelling en de Lampre-ploeg bood hem een contract aan. Winnen deed hij niet veel in het met blauw afgezette zuurstokroze, maar ook hier weer ereplaatsen te over.
Het was zijn tragiek dat hij op beslissende momenten te kort kwam. In 2010 transfereerde hij naar Astana en daar lachte het geluk hem eindelijk toe. Drie klinkende overwinningen in Giro-etappes (2011, 2012 en 2015) werden zijn deel. De tweede in 2012, de zevende rit, van Recanati naar Rocca di Cambio, vond ik het mooiste. Geen sprinter van formaat ging hij het duel bergop aan met zijn voormalige ploeggenoot Michele Scarponi.
De twee vingen op vijfhonderd meter voor de streep de sprint aan en pas in de laatste meters ging de jarige van vandaag tergend langzaam langs de Giro-winnaar van 2011. Minutenlang lag Tiralongo daarna, snakkend naar adem, languit op zijn buik op het wegdek. Toen hij uiteindelijk als uit een trance ontwakend, opstond viel het op hoe snel hij weer de oude was.
Voor de uitgestoken microfoons produceerde hij weer fris als een hoentje een spraakwaterval, zonder ook maar een moment te haperen of in uhhs te vervallen, waar Nederlanders nogal eens een handje van hebben.
Italianen zijn geboren rederijkers en hoewel ik er weinig van versta mag ik het graag zien. Dat geldt trouwens ook voor Fransen en Spanjaarden. Uitgewoond over de streep komen en dan direct een prachtige analyse uitspreken.
Paolo Tiralongo is een Siciliaan en hij viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Ondanks zijn voor een wielrenner hoge leeftijd is hij nog steeds actief. Hij zit niet in de Tour, maar volbracht een maand geleden wel zijn twaalfde deelname aan de Giro.
Een ouwe taainagel, die er lang aan trekt als ik zijn naam op z’n steenkolen Italiaans of koeterwaals vertaal.

08-07-2017