Paolo SAVOLDELLI

Geboortedatum: 7 mei 1973
Geboorteland: Italië

Het is onbestaanbaar dat een anti-klimmer de Tour, Giro of de Vuelta wint. Dat is uitgesloten, zal iedere kenner zeggen, maar toch won Paolo Savoldelli twee maal de Ronde van Italië.
Nou was Paolo natuurlijk ook niet iemand die bitter begint te schreien als hij een brug voor zijn wielen kreeg. In het middengebergte vloog hij op de macht omhoog, maar boven de duizend meter kreeg hij het zwaar.
Als de gevestigde klimmers hem dansend losten wisten ze echter dat ze nog niet van Il Falcone af waren. Hij ging in zijn eigen tempo naar de top en zette daar de turbo aan. Met ware doodsverachting stortte hij zich dan als een valk omlaag. Virtuoos sturend en met de blik van een roofvogel zag hij elk steentje en scheurtje in de weg dat hem in zijn vlucht zou kunnen hinderen.
'Dalen is kijken', vertelde Joop Zoetemelk mij eens en Joop kon er ook wat van. Maar Savoldelli was nog van een hogere orde. Eén van de beste dalers uit de gehele wielergeschiedenis.
De evenknie van vermetele omlaagstorters als Fiorenzo Magni, Gastone Nencini en onze eigen Rini Wagtmans. Iedereen herinnert zich nog zijn schitterende comeback in de Giro van 2005.
Geen moment in paniek moest hij in de voorlaatste etappe naar Sestrière de concurrentie in de personen van Simoni, Rujano en Di Luca laten gaan.
Evenals trouwens de als belangrijkste favorieten voor de eindzege genoteerde Ivan Basso en Damiano Cunego. Vooral Di Luca trok er aan en op de top aangekomen was Savoldelli de roze leiderstrui virtueel kwijt aan Gilberto Simoni.
Maar de heren hadden, op Rujano na, geforceerd en dat moesten ze in de afdaling bekopen. Di Luca kreeg last van kramp en ook Simoni voelde de kracht in zijn benen verzuren.
De kleine Venezolaan Rujano reed solo naar de finish en Paolo Savoldelli redde zijn trui., Met nog een Petacchi-ritje van 119 kilometer voor de boeg had hij niets meer te vrezen.
Paolo Savoldelli was een renner die van alles een beetje kon, maar in het dalen de beste van zijn generatie was. De Lombardijn wordt vandaag 43 jaar.

07-05-2016