Paola PEZZO

Geboortedatum: 8 januari 1969
Geboorteland: Italië

Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta stond ze ineens volop in de internationale schijnwerpers. De Italiaanse Paola Pezzo won als eerste vrouw goud in de dat jaar debuterende discipline mountainbike.
Bart Brentjens won bij de mannen en Paola bij de vrouwen voor de Canadese Sydor en de Amerikaanse DeMattei. In de verslagen werd bij Brentjens de nadruk gelegd op zijn sportieve prestatie, maar bij Pezzo ging het over haar vrouwelijkheid.
Voor u opgewonden #metoo gaat inlichten over die ouwe viespeuk van de slogblog, ik vermeld alleen de feiten zoals zich die toen hebben voorgedaan. Met haar vrouwelijkheid was overigens niets mis, maar de belangstelling voor haar van de fotografen ging daar niet alleen naar uit.
Die ging nog meer over het feit dat ze in het heetst van de strijd de rits van haar wielershirt zo ver had opengetrokken dat er een glimp van haar vrolijk meedeinende borsten was te zien.
Sindsdien is Paola in eigen land synoniem voor glamour. Ze werkte daar zelf gretig aan mee door goedbetaald modellenwerk te doen en dat was vooral een kwestie van het ijzer smeden toen het op z’n heetst was.
Het heeft uiteindelijk weinig invloed op haar sportieve prestaties gehad, hoewel ze soms lange tijd bij internationale toernooien verstek liet gaan, omdat ze ergens in de laars op de catwalk moest.
Ze maakte enkele comebacks en is tot haar 35ste doorgegaan met de wedstrijdsport. Toen ze eind 2004 definitief stopte, kon ze een glanzende erelijst overleggen met 38 overwinningen in mountainbikeraces.
Daaronder twee gouden plakken, want vier jaar na Atlanta was ze ook de sterkste in Sydney. Ze bewees daar dat ze kon pieken als geen ander, want ze won andermaal zonder tot de favorieten te worden gerekend. Ze had weinig wedstrijdkilometers in de benen, maar had zich grondig voorbereid.
Ze wachtte in de koers rustig haar kans af en nadat eerst de Zwitserse Blatter en daarna de Spaanse Fullana hun kruit hadden verschoten, nam ze het heft in handen. In de steile afdaling koos ze een gevaarlijke, maar kortere route en verraste de concurrentie.
Wederom was er goud voor de fraaie blondine uit Garda. Er was dit keer echter minder belangstelling van de fotopers, want hoewel het in Sydney ook bloedheet was bleef de rits tot de kin gesloten.
Ze is nu eigenaresse van twee fietsenwinkels en al jaren gelukkig met haar gezin waarin ze moeder is van twee zonen, waarvan de oudste in haar voetsporen is getreden. Ze traint en coacht Kevin die een groot talent blijkt te zijn. Paola Pezzo viert vandaag haar 49ste verjaardag.

08-01-2018