Palle LYKKE JENSEN

Geboortedatum: 4 november 1936
Geboorteland: Denemarken
Overleden op: † 19.04.2013

Tot Palle Lykke Jensen eind jaren vijftig met jeugdig elan op de winterbanen verscheen kende Denemarken maar één zesdaagsenrenner van formaat. Dat was Kai-Werner Nielsen die in de jaren vijftig met steeds andere partners tot de beste renners in die speciale discipline behoorde.
Begin 1958 werd Nielsen in eigen land in de Zesdaagse van Aarhus gekoppeld aan de piepjonge Palle Lykke en ze wonnen meteen. Een nieuw talent was opgestaan.
De twee Denen vormden enkele jaren lang een ijzersterk koppel dat acht zesdaagsen won. Toen Nielsen stopte was het de beurt van Lykke om met steeds andere partners zijn carrière voort te zetten.
In het seizoen 1962/’63 werd hij in Zürich gekoppeld aan zijn landgenoot Freddy Eugen en dat klikte meteen. Het koppel Lykke-Eugen was een topcombinatie die vele jaren heeft bestaan en zeven zesdaagsenzeges heeft behaald.
Palle Lykke ging in België wonen en verbelste helemaal. Hij werd verliefd op de dochter van Rik Van Steenbergen en de twee trouwden. Omdat Rik I al op zeventienjarige leeftijd vader is geworden, scheelden schoonvader en schoonzoon maar twaalf jaar.
Het leek de baandirecties toen wel leuk om de twee aan elkaar te koppelen en dat is ook een tiental malen gebeurd, waarvan vier keer werd gewonnen. Het koppel Van Steenbergen-Lykke was een attractie van de bovenste plank.
Toen de drievoudige wereldkampioen op de weg afscheid van de wielersport had genomen, keerde Palle Lykke terug bij zijn maatje Eugen. En wederom met succes.
Met zijn 21 zesdaagsenoverwinningen staat de blonde Viking hoog in het klassement aller tijden. Wat er na zijn carrière met hem is gebeurd weet ik niet.
Ik heb weleens gehoord dat het niet zo best met hem is afgelopen, want hij schijnt al zijn geld te zijn kwijtgeraakt, waarna hij aan het werk moest als havenarbeider op de kaaien van Antwerpen.
Of het waar is, weet ik niet, wel weet ik dat hij op 19 april 2013 op 76-jarige leeftijd is overleden.

04-11-2018