Ottavio BOTTECCHIA

Geboortedatum: 1 augustus 1894
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 16.06.1927

Ottavio Bottecchia was een fantastische coureur die pas op zijn 27ste jaar beroepsrenner werd. Dat was in 1922 en een jaar later debuteerde hij in de Tour de France, als lid van het fabrieksteam van Automoto een beroemd rijwielmerk.
De kopman was het Franse idool Henri Pélissier, die dat jaar de Tour ook zou winnen. Bottecchia deed nauwelijks voor hem onder en werd tweede.
Een jaar later domineerde de Metselaar van Friuli, zoals de bijnaam van Bottecchia luidde, de Tour van de eerste tot de laatste dag.
In de dertiende etappe kwam zijn zege even in gevaar toen hij een zware val maakte door een overstekende hond. Het zag er ernstiger uit dan het was en Bottecchia kon zijn weg snel vervolgen.
Hij was overigens niet de eerste renner die de gehele Ronde aan de leiding stond. Eerder presteerden Maurice Garin (1903) en Philippe Thijs (1914) dat ook.
Bottecchia was wel de eerste die de gehele Tour in het geel reed, want de gele trui is pas in 1919 ingevoerd. Hij was ook de eerste Italiaan die de Tour won. Twee maal zelfs, want ook in 1925 werd hij winnaar.
Zijn erelijst in de Tour met twee eerste plaatsen en een tweede uit vier starts is dan ook uitzonderlijk. In de Ronde van Italië was hij minder succesvol. Hij reed de Giro slechts één keer en eindigde als vijfde.
Bottecchia is een van de weinige winnaars van voor de Tweede Wereldoorlog die niet geheel vergeten is. Dat komt – hoe morbide ook – door zijn dood. Of eigenlijk door het raadsel rond zijn dood.
Hij werd op 2 juni 1927 bewusteloos naast zijn fiets gevonden met een ernstige hoofdwond. In het ziekenhuis raakte hij in coma, waaruit hij niet meer is ontwaakt. Hij overleed twaalf dagen later.
Omdat er zich geen getuigen meldden, is men er lang van uitgegaan dat de renner tijdens de training ten val was gekomen en een schedelbasisfractuur had opgelopen.
Een andere lezing kwam pas veertig jaar later in zwang, toen een boer op zijn sterfbed bekende dat hij een puntige steen naar de tweevoudige Tourwinnaar had gegooid, die Bottecchia vol op het hoofd had getroffen.
De reden was dat hij Bottecchia nabij zijn wijngaard had betrapt op het stelen van een trosje druiven. Een mooi verhaal, maar voor kenners eenvoudig te weerleggen. Op 2 juni zijn druiven nog niet om te vreten en daarom is dit verhaal niet erg aannemelijk.
Er zijn nog twee andere lezingen in omloop. Volgens de ene zou hij door de maffia zijn gedood en volgens de andere was het een politieke moord. Van Bottecchia was bekend dat hij er socialistische sympathieën op na hield en zou daarom door de fascisten van Mussolini om zeep zijn geholpen.
Al die verhalen hebben er voor gezorgd dat de naam Bottecchia nog steeds een belletje doet rinkelen, ook al klinkt het niet meer zo luid. Zekerheid omtrent zijn dood zal er waarschijnlijk nooit komen en dat verzekert het slachtoffer in ieder geval van eeuwige roem met legendarische afmetingen.
Ottavio Bottecchia werd maar 32 jaar.

01-08-2016